Osoba B: „Raduje nas kad istraživanje pokaže da javnost pozitivno gleda na eventualno vraćanje služenja vojnog roka. Na nivou Ministarstva odbrane i VS formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za VS. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.”

Osoba C: “Strategija odbrane između 2004. i 2012. godine bila je ka integraciji vojske u NATO i vojska je svedena na petinu svoje prethodne veličine. Iako su vojno neutralne, i Švajcarska i Austrija primaju regrute na redovno služenje vojnog roka. Uvođenjem redovnog vojnog roka ne ukida se profesionalni kadar.”

Osoba D: „Ako hoćemo da smo ozbiljna država, a ne da zabijamo glavu kao noj i da se pravimo da se ništa ne dešava, uvešćemo vojsku. Ministarstvo odbrane i Generalštab VS takvu inicijativu uputili su predsedniku države Aleksandru Vučiću i njegovom vojnom kabinetu, tako da očekuju njihovu analizu. Dok sam ja na toj funkciji, nećemo odustati od vraćanja obaveznog vojnog roka.”

I osoba B i osoba C i osoba D mogle bi da se predstave kao vrhunski vojni autoriteti koji donose važne odluke za pitanja bezbednosti. I to ne bi bilo do kraja netačno. Iako je osoba B zapravo portparol Vojske Srbije, kapetan korvete Jovan Krivokapić. Iako je osoba B ministar odbrane u Vladi Srbije Nebojša Stefanović. Iako je osoba D ministar odbrane u Vladi Srbije Miloš Vučević.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 18. JANUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 7

Originalni tekst