Drugi strah, iako mnogo manji po intenzitetu, koji plai poslovni svet jeste strah od sajber bezbednosti, odnosno trke u naoruavanju novim tehnologijama. Nepunih mesec dana posle Svetskog ekonomskog foruma i 300 kilometara od Davosa tema sajber rata (integrisane ljudske i vetake inteligencije) dominirala je u razgovorima menadera tehnolokih kompanija i proizvoaa oruja na panelima i u kuloarima Minhenske bezbednosne konferencije. Novi tehnoloki sporazum, spoj stare (vojne) i nove (IT) tehnologije, ve vien na ratitu u Ukrajini, dogaa se u vreme kada se ogroman kapital (2,2 biliona dolara u 2023. godini) troi na odbranu. Majkrosoft, Gugl, Meta, Starlink postali su nezaobilazni uesnici nekih od sukoba. Ima, meutim, strunjaka koji ukazuju da je vetaka inteligencija (AI), kao najnovija tehnoloka bomba, opasna koliko i nuklearni rat jer nosi rizik da izmakne kontroli oveka. Strah od AI kao ratne alatke podstakao je Dejvid Kruger, docent Univerziteta Kembrid, koji smatra u izjavi za Biznis insajder, da totalni ratni scenario pokretan vetakom inteligencijom (s naprednim sistemima koji su pametniji od ljudi) vrlo verovatno moe izmai kontroli i ubiti mnogo ljudi.

Ovogodinji Svetski ekonomski forum podigao je do kote od 1.560 metara nadmorske visine strah od vetake inteligencije, to je pojedine medije navelo da izraunaju da je jedva sat vremena na Forumu proao bez njenog pominjanja i da zakljue da je vetaka inteligencija upalila sve alarme u Davosu.

CEO TEKST PROITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ETVRTKA, 29. FEBRUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 42

Originalni tekst