Na društvenim mrežama pojavile su se pretnje smrću američkom ambasadoru Kristoferu Hilu i profesoru Novosadskog univerziteta Dinku Gruhonjiću, nakon ambasadorove jučerašnje posetu Filozofskom fakultetu.

Kako prenosi portal Autonomija iz Novog Sada, na društvenim mrežama piše „Metak za obojicu“ i „Glogov kolac za obojicu“.

Filozofski fakultet je saopštio da je ambasador SAD Kristofer Hil posetio taj fakultet i Odsek za medijske studije, gde je razgovarao sa dekanom Ivanom Živančević Sekeruš i prodekanom za međunarodnu saradnju Zoranom Paunovićem, nakon čega je obišao multimedijalni TV studio, koji je izgrađen uz pomoć Ambasade SAD.

Dodaje se da je ambasador Hil razgovarao sa nastavnicima i studentima o stanju medijskih sloboda u Srbiji i pretnjama koje primaju novinari, profesori i studenti u Novom Sadu.

Na tu temu ambasador Hil je na fakultetu odvojeno razgovarao i sa Dinkom Gruhonjićem sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta, koji je nedavno bio meta pretnji, nakon čega je dao i intervju za studentski sajt „Univerzitetski odjek“, čije je formiranje takođe pomogla ambasada SAD.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta podneo je Etičkoj komisiji fakulteta prijavu protiv profesora Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu izmontiranog video snimka sa tribine u Dubrovniku od pre godinu dana, gde je navodno veličao ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata (Dinka Šakića), što je profesor oštro demantovao i podsetio da je celu svoju novinarsku i profesorsku karijeru proveo kao dosledni borac protiv nacionalizma i protiv veličanja politike ratnih zločina u regionu.

Post Views: 12

Originalni tekst