Presuda za paljenje kuće Milana Jovanovića 23. februara

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu danas je, iznošenjem završnih reči optuženih i njihovih advokata završeno suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka i još dvojici okrivljenih, koji se terete za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Izricanje presude zakazano je za 23. februar.

Milan Jovanović  i Dragoljub Simonović Foto: Srđan Ilić
Milan Jovanović i Dragoljub Simonović Foto: Srđan Ilić

Dok tužilaštvo traži najstrožu kaznu od osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, koji se tereti da je naložio paljenje kuće novinara, odbrana je u završnim rečima tražila oslobađajuću presudu. Odbrana je, prvi put od početka suđenja, danas oštećenima uputila žaljenje zbog onoga što im se desilo.

Advokati Dragoljuba Simonovića su u završnoj reči osporavali stav javnog tužioca sa prethodnog ročišta da je motiv bivšeg predsednika opštine Grocka bio to što je Jovanović pisao kritičke tekstove o njemu. Odbrana je navela da Jovanović „po njihovoj definiciji“ nije novinar.

I sam Simonović je istakao da tužilac „pokušava da dokaže nedokazivo“ – da je njegov motiv bilo Jovanovićevo izveštavanje.

„Da li je iko video bilo koji tekst Jovanovića koji je napisao o meni, a koji bi sugerisao da bih zbog toga bio ljut? Takav tekst ne postoji“, rekao je Simonović, dodavši da je tek pošto je optužen počeo da „proučava“ tekstove na portalu „Žig info“ i da podnosi tužbe protiv novinara i urednika.

Njegov advokat Ivica Vuković rekao je da se tužilaštvo „vodilo voljom vrha policije“ kako bi Simonović, koji je u sukobu sa čelnicima policije, bio na optuženičkoj klupi, ali da su se toj hajci pridružili i mediji.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra 2018. godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela.

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor. Jovanović je posle te noći izjavio da iza napada, zbog njegovog novinarskog istraživanja, stoji Simonović koji je to odbacio.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića da je podstrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu se stavlja krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti”.

Izvor: UNS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article