Presuda Mladiću: Od ocene da je osvetnička i antisrpska, do nade da je korak bliže pomirenju

Već gotovo tri decenije oko Ratka Mladića postoje oštre podele – za jedne je zločinac za druge heroj. Upravo takve su i reakcije na pravosnažnu presudu koju je danas, nakon četiri i po godine suđenja, saopštilo Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu.

SRDJAN ILIC:
Foto: SRDJAN ILIC /

Predsednik Aleksandar Vučić govorio je na sednici Saveta bezbednosti UN-a o radu suda u Hagu. Iako se nije direktno izjašnjavao o presudi Mladiću, rekao je da će Srbija pokazati odgovornost ali i da se, prema presudama Haškog tribunala, čini se da niko nije odgovoran za zločine nad Srbima.

Vučić je rekao da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oglasio se u svojstvu predsednika Pokreta socijalista, a prema njegovoj oceni to nije presuda, već osveta.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da haška presuda Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom.

Slično je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila da je ovom presudom sud u Hagu još jednom potvrdio antisrpsku ulogu.

“Da je suprotno današnju presudu ‘ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput NAsera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovina, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali”, navela je Cvijanović.

Bošnjački poltičari pozdravili su konačnu presudu za ratne zločine u BiH bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, izražavajući žaljenje što nije osuđen i za genocid u još šest opština u BiH.

„Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi“, kazao je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Vlada Hrvatske pozdravila je danas presudu suda u Hagu kojom je Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali je izrazila nezadovoljstvo što nije utvrđeno učešće najviših funkcionera Srbije u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Mladićeva odbrana o nespremnosti suda, tužilac o značaju presude

Advokat Ratka Mladića, Branko Lukić, rekao je za N1 da nije očekivao ovakvu presudu i da je mislio da će i ostale sudije da pročitaju njihove razloge.

„Nažalost nije bilo volje da se presuda preispita kroz izvedene dokaze tokom postupka“, rekao je Lukić.

Predsedavajuća Apelacionog veća haškog suda, Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), usprotivila se današnjoj osuđujućoj pravosnažnoj presudi koje je to veće izreklo generalu Ratku Mladiću. U opširnom suprotnom mišljenju, priloženom uz presudu, sudija Nijambe je naglasila da je sud pogrešio kada je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i terorisanje stanovništva Sarajeva snajperisanjem i granatiranjem, 1992-95.

“Suprotno stavovima većine članova Veća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde”, napisala je sudija Nijambe u izdvojenom mišljenju.
Nijambe se složila samo za zaključkom većine sudija da je Mladić snosi krivicu za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, u leto 1995.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, ocenio je za RTRS da njegov otac „nije imao šansu ni na početku, ni na kraju suđenja“.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc je u Hagu rekao da pravosnažno potvrđena presuda Mladiću nudi nadu i osećaj da je pravda moguća.

On je naglasio da „ovo nije presuda protiv srpskog naroda, kojim su Mladić i njegove pristalice decenijama manipulisali“.

„Mladićeva krivica je njegova i samo njegova“, istakao je Bramerc.

EU: Poricanje genocida i veličanje zločinaca suprotne evropskim vrednostima

Visoki zvaničnici EU izjavili su da danas okončan proces protiv Mladića predstavlja ključno suđenje u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući genocid.

U zajedničkoj izjavi povodom pravosnažne presude međunarodnog suda u Hagu generalu Mladiću, šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naveli su da „poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima“.

Šefica misije OEBS u Bosni i Hercegovini Ketlin Kavalec izjavila je da današnja pravosnažna presuda Mladiću zatvara važno poglavlje u traženju pravde za žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti počinjenih u toj zemlji.

„Pravda za žrtve i preživele od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini. Naše misli su sa preživelima i porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti“, navela je Kavalec.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden ocenio je presudu Ratku Mladiću kao istorijsku jer “pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine“, uz nadu da će je poštovati i lideri u regionu.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article