Preokret Barselone protiv Valensije u režiji Roberta Levandovskog 1Foto: EPA-EFE/Biel Alino

Fudbaleri Barselone pobedili su Valensiju rezultatom 2:1 u derbiju prvog kola Primere.

Gosti su do sva tri boda došli golovima napadača Roberta Levandovskog.

Povela je Valensija preko Uga Dura u 44. minutu na asistenciju Dijega Lopeza, ali je Barselona na poluvreme otišla sa aktivnim rezultatom.

Nakon jednog centaršura Lamina Jamala, najprisebniji je bio Poljak, te je u petom minutu sudijske nadoknade doneo izjednačenje svojoj ekipi.

Na početku drugog poluvremena Levandovski je doveo svoj tim u vođstvo i samim tim postavio konačan rezultat utakmice.

Defanzivac „slepih miševa“ Dimitri Folker je neoprezno srušio Rafinju u svom kaznenom prostoru, a iskusni napadač je poslao loptu pod prečku gola Georgija Mamardašvilija.

Na taj način je Nemac Hansi Flik pobedom debitovao na klupi Blaugrane.

Ono što je za Katalonce još značajnije je to da je iskusni stručnjak pružio priliku od prvog minuta Marku Kasadu (20 godina) i Bernalu.

Kasado je debitovao prošle sezone kod Ćavija, ali je odigrao tek nekoliko utakmica, dok je Bernal (17 godina) svoj debi u dresu slavnog kluba imao ove noći.

Ako se po jutru dan poznaje, Flik će ove sezone u prvom timu pružiti šansu solidnom broju mladih fudbalera koji su tek prošli čuvenu fudbalsku školu La Masija, a dokaz za to je i izmena u drugom poluvremenu kada je na teren kročio defanzivac Đerar Martin (22 godine) koji je takođe debitovao za Barselonu.

Debi za Barselonu u zvaničnim utakmicama imao je i mladi napadač Pau Viktor Delgado (22 godine) koji je u igru ušao sa klupe u finišu susreta.

Valensija je bolje „otvorila“ utakmicu i u prvom poluvremenu je mogla da postigne nekoliko golova, međutim napadači domaće ekipe u pojedinim trenucima nisu imali sreće.

Najbolju priliku su imali preko Dura kada je golman Mark Andre Ter-Štegen već bio savladan, ali je loptu sa gol linije izbacio štoper Pau Kubarsi.

Ređale su se šanse „slepih miševa“ u talasima, ali je gostujuća ekipa uspešno odolevala naletima protivnika.

Kada su izabranici Rubena Barahe i poveli, ubrzo su primili gol, a u drugom poluvremenu su prepustili inicijativu protivniku i nisu mogli da se vrate iz rezultatskog minusa.

U prvom meču dana Osasuna i Leganes su odigrali nerešeno 1:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst