Betadanas 22:05

Preminuo nekadašnji ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji Živan Berisavljević 1Foto: Pixabay/pixel2013

Političar i nekadašnji ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji Živan Berisavljević preminuo je danas u 89. godini, saopštio je Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ čiji je bio član.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Živan Berisavljević je rođen u Martincima (Srem) 19. septembra 1935. godine, studirao je prava i apsolvirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a diplomirao na Visokoj školi političkih nauka u Beogradu.

Bio je glavni urednik novosadske Tribine mladih (1957–1958).

Kao javni i kulturni delatnik, jedan je od pokretača Festa, Bitefa, Bemusa i Trećeg programa radio Beograda, kao i kulturno-obrazovnih televizijskih serija u funkciji opismenjavanja i obrazovanja odraslih, kao i Kongresa kulturne akcije.

Predvodio je ili bio zamenik šefa jugoslovenskih delegacija na značajnim međunarodnim konferencijama u sistemu OUN, kao i u Pokretu nesvrstanih.

Početkom 1967. godine imenovan je za ministra kulture i obrazovanja SR Srbije, kao najmlađi ministar u ukupnoj istoriji vlade Srbije.

U ime SFRJ potpisao je niz konvencija i programa međudržavne bilateralne saradnje u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, informacija i sporta.

Od februara 1977. do jula 1981. je na funkciji ambasadora SFRJ u Velikoj Britaniji, a od 1978. do 1981. i prvi ambasador SFRJ u Irskoj.

Od novembra 1981. godine pa sve do oktobra 1988. godine bio je, između ostalog, član Predsedništva Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Vojvodine (PK SKV), predsednik Pokrajinskog i član Saveznog saveta za međunarodne odnose i član Upravnog odbora i Saveta Matice srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst