Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u KBC Crne Gore, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

Amfilohije Radović Foto Srđan Ilić
Amfilohije Radović Foto Srđan Ilić

"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije", navela je Mitropolija.

Kako su dodali, o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom javnost će biti uskoro obaveštena.

Da je mitropolit preminuo prvo su sinoć preneli mediji, da bi ih zatim demantovala Crkva.

Rano jutros, načelnica Pulmonološke klinike Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović izjavila je da je "zdravstveno stanje mitropolita bilo ozbiljno i da je postavljen na mod invazivne ventilacije".

Ona je objasnila da je do pogoršanja zdravstvenog stanja Amfilohija došlo juče, nakon što se kod mitropolita razvila upala pluća, kao posledica koronavirusa.

"Nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije na kojem se nalazi i u ovom trenutku. Stanje je ozbiljno, uključen je kompletan lekarski tim i pratimo neprekidno sve parametre. Hemodinamitski je stabilan i borimo se da tako i ostane", rekla je Borovinić-Bojović.

Podsetimo, Amfilohije je od 6. oktobra bio u Kliničkom centru u Podgorici, gde se lečio od kovida19.
Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article