Art Meknali, nekadašnji sudija u američkom NFL-u i čovek koji je iz korena promenio sport, preminuo je u 97. godini.

Meknali je na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država i kod ljubitelja američkog fudbala poznat kao čovek koji je doneo reformu u načinu na koji su mečevi suđeni otkako je 1968. godine postao zadužen za organizaciju arbitara, ali je po jednom pronalasku ipak napravio velike promene širom sveta.

Naime, Meknali je smatran za „oca ponovljenog snimka“, i postao je glavni inicijator uvođenja video-tehnologije prvo na utakmice NFL šampionata, odakle se to proširilo i na ostale sportove u SAD.

Upravo način funkcionisanja i upotreba video-snimka u najjačoj ligi američkog fudbala inspirisao je FIFA i IFAB da pokušaju da pronađu način da tehnologiju integrišu i u fudbal, kako bi sudijske greške bile svedene na minimum, pa je od 2017. godine i prve upotrebe na utakmici prvenstva Australije usledilo širenje po čitavom svetu, da bi šest godina kasnije mečevi bez VAR-a bili gotovo nezamislivi.

Meknali je umro prirodnom smrću, samo par meseci pošto je primljen u NFL kuću slavnih.

We are saddened to hear of the passing of Pro Football Hall of Famer, Art McNally.

McNally was known as the „Father of Instant Replay“ and was the first game official to be inducted into the @ProFootballHOF for his immeasurable impact on the game of football. pic.twitter.com/1aqs5kmXNC

— NFL (@NFL) January 2, 2023

Izvor: Nova.rs

Originalni tekst