Vladimir Milosavljević je rođen  u Beogradu 1951. godine. Bio je poznat kao kompozitor sa retkim talentom, koji u svojim kompozicijama uspevao da sačuva autentičnost i mističnu originalnost duhovnog pevanja pravoslavne muzike.

Završio je komponovanje i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Nakon studija, posvetio se komponovanju pravoslavne muzike. Njegova horska dela, a pre svega Psalm 86, Pokajnička molitva, Molitva Davidova i Haruvimska pesma, uspešno su izvođena u Evropi i Sjedinjenim američkim državama.

Punih 14 godina vodio je najstariji beogradski hor (Prvo beogradsko pevačko društvo), a dve godine Beogradski sveštenički hor. 1989. je osnovao kamerni hor Sveti Đorđe, a godinu dana kasnije i hor Srpske patrijaršije.

U ime Srpske pravoslavne crkve, 1992. je osnovao crkvene horove u nekoliko gradova Nemačke. Pored brojnih koncerata sakralne muzike u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, radio je i za nekoliko radio programa, snimljenih u saradnji sa Goranom Bregovićem. Nakon Stevana Mokranjca, Vladimir je prvi srpski kompozitor koji je napisao kompletnu liturgiju.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama

Originalni tekst