Modna dizajnerka Vivijen Vestvud umrla je u 82. godini.

foto: Epa / ANDY RAIN
foto: Epa / ANDY RAIN

U objavi na Tviteru, njena modna kuća je rekla da je Vivijen Vestvud umrla „mirno i okružena“ svojom porodicom južnom Londonu.

Oni su napomenuli da je ona bila veliki pokretač i da su svetu potrebni ljudi poput Vivijen kako bi on bio bolje mesto za život. 

Njen suprug i kreativni partner Andreas rekao je:

– Nastaviću sa Vivijen u srcu – prenosi BBC.

– Radili smo do kraja i dala mi je mnogo stvari sa kojima mogu da nastavim – rekao je Krontaler.

Čuvena Vivijen istakla se neobičnim pank stilovima i stilovima novog talasa 1970-ih i nastavila da oblači neka od najvećih imena mode.

Ogromnu popularnost je stekla kada je napravila odeću za butik koji su ona i Malkolm Meklaren vodili na Kings putu, a koji je postao poznat kao “Seks”.

Njihova sposobnost da sintetizuju odeću i muziku oblikovala je britansku pank scenu 1970-ih kojom je dominirao Meklarenov bend, Sek Pistols.

Vivijen Vestvud
Vivijen Vestvudfoto: Profimedia

Vivijen je imala četiri prodavnice u Londonu, a potom je polako osvajala i svet. Bila je poznata i kao ekološka aktivistkinja, prve slike je posvetila klimatskim promenama, planeti Zemlji, Arktiku, kišnim šumama.

Čitavu deceniju istupala je protiv konzumerizma i zalagala se za moto – kupuj manje, mudro biraj i potrudi se da traje.

Vivijen Vestvud je potekla iz radničke porodice. Posle završene osnovne škole upisala se u umetničku školu u predgrađu Londona gde je učila da izrađuje nakit od srebra.

29th December 2022.

Vivienne Westwood died today, peacefully and surrounded by her family, in Clapham, South London.

The world needs people like Vivienne to make a change for the better. pic.twitter.com/YQwVixYUrV

— Vivienne Westwood (@FollowWestwood) December 29, 2022

Kolekcijom Buffalo Girls uvela je nošenje grudnjaka kao spoljne odeće, a tu je i priča da je balon suknju uvela u modu godinu dana pre Kristijana Lakroa.

Dugo se klonila saradnje sa mejnstrimom, ali se ipak prihvatila dizajniranja venčanice koju nosi Keri Bredšo u filmu Seks i grad.

Vivijen Vestvud je 1992. godine primila orden od britanske kraljice ne noseći tom prilikom donji veš što bi i ostalo skriveno da ona to nije (ne)namerno pokazala, pozirajući fotografima u dvorištu Bakingemske palate.

1992. udala za dvadeset pet godina od nje mlađeg Austrijanca Andreasa Krontalera, koga je upoznala kao studenta umetnosti.

Originalni tekst