Preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19

0
22

Preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19

Pre 1h 28min

U toku noći od posledica zaraze koronavirusom preminuli su jedan muškarac, koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, i jedna žena, koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš.

Srđan Ilić: Koronavirus Srbija
Foto: Srđan Ilić / Koronavirus Srbija

U pitanju je K.S. (1940.) koji se poslednjih nekoliko dana nalazio na respiratoru, a doktori su uložili maksimum tokom njegovog lečenja. Bolovao je od kardiomiopatije, imao je hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes melitus.

Druga je ženska osoba P.B. (1958.) koja se nalazila na respiratoru i pod stalnom pažnjom medicinskih timova, koji su učinili sve da je spasu, ali je ipak došlo do letalnog ishoda. Hronično je lečila arterijsku hipertenziju i dijabetes, kao i reumatoidni artritis.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 384 osobe u Srbiji. U bolnici se nalaze 203 obolela, a među zaraženima su i dve bebe.

Od ukupnog broja zaraženih skoro polovina, njih 158, je u Beogradu, što je i za očekivati jer je ovo najveći grad sa najvećim brojem stanovnika, rečeno je na konferenciji za medije u Palati Srbije.

Ukupno je u 21 gradu potvrđen bar jedan pozitivan slučaj. Posle Beograda po ukupnom broju potvrđenih slučajeva slede Niš sa 40 i Valjevo sa 38 slučajeva, Novi sad sa 21, u Čačaku ima 13, u Kragujevcu 12, dok u je Kruševcu i Ćupriji po 10 zaraženih.

Gradovi koji imaju jednocifren broj obolelih su Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac i Pančevo.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, u Opštoj bolnici Leskovac zdravstveni nadzor određen je za 61 zaposlenog, među kojima su 23 lekara, 33 medicinske sestre, tri spremačice, dve servirke i zamenik direktora bolnice.

Jedna od četiri žrtve koronavirusa u Srbiji je i šezdesetogodišnja doktorka iz Niša. Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, rekla je da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto neočekivano.

Istakla je da je važno da se većina zdravstvenih radnika zarazila van zdravstvenog sistema i da nije došlo do prenosa zaraze u zdravstvenim centrima.

Kineski stručnjaci, koji su nedavno došli da pomognu srpskim lekarima u lečenju zaraženih koronavirusom, poručili su da je izolacija najvažnija mera u borbi protiv koronavirusa. Oni su potvrdili da da se tokom treće i četvrte nedelje povećava broj obolelih, kao i da je upravo zbog toga važno da se primenjuju mere izolacije i da se radi masovno testiranje kako bi bili otkriveni svi potencijalno zaraženi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se očekuje rast broja zaraženih, između ostalog i zbog toga što će po novoj strategiji biti povećan broj ljudi koji se testiraju. On je najavio i da će država za manje od 10 dana izaći sa predlogom mera za pomoć privatnom sektoru, koji se suočava sa najtežim posledicama zbog pandemije koronavirusa.

Vlada Srbije saopštila je juče da je Evropska unija odobrila Srbiji da oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišćeno za prevenciju i suzbijanje posledica novog koronavirusa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je juče da pandemija koronavirusa preti čitavom čovečanstvu. On je pokrenuo „Globalan plan humanitarnog reagovanja“ nakon poziva na doniranje kako bi se prikupile dve milijarde dolara.

„Na ovu pretnju čitavo čovečanstvo mora da odgovori. Akcija i solidarnost na svetskom nivou su od ključnog značaja“, rekao je Gutereš u video izjavi, ocenivši da „individualni odgovori zemalja neće biti dovoljni“.

Nakon što je u Indiji od juče na snazi potpuna zabrana izlaska iz kuća, gotovo petina svetske populacije nalazi se u karantinu. Broj obolelih u svetu ubrzano raste pa je do danas registrovano više od 472.000 zaraženih, dok je broj umrlih porastao na 21.308.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article