Poljoprivrednici i premijerka Ana Brnabić postigli su delimičan dogovor posle današnjih razgovora u Vladi Srbije. Blokade puteva će biti obustavljene, ali paori kažu da ostaju pored puteva, prenosi N1.

Poljoprivrednik Mileta Slankamenac je rekao da je dogovoreno da se održi još jedan sastanak, u nedelju, u Kisaču, na kojem će prisustvovati i novinari koje oni izaberu.

On kaže da su zahtevi poljoprivrednika delimično ispunjeni.

S druge strane, do sledećeg razgovora u nedelju blokade će se „relaksirati“, odnosno poljoprivrednici će ostati pored puteva.

Kada je u pitanju zahtev da subvencija za 2024. godinu bude 300 evra, odnosno 35.000 dinara, predstavnik poljoprivrednika Goran Filipović je rekao da su se složili da će dobiiti 18.000 direktnih davanja, a da će preostalih 17.000 biti pravdano kroz određene račune – za seme, đubrivo…

„Imamo čvrst stav i mi i oni da će na kraju sve biti 35 hiljada. Imaju volje i ministarka i još više premijerka i verujem da će do zajedničkog cilja doći“, rekao je Filipović.

Miroslav Marković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice je rekao da kada je u pitanju zahtev da se gorivo na pumpama kupuje bez akciza, poljoprivrednicima je ponuđeno da svi oni koji nemaju agrokartice ponesu zahtev u roku od dve nedelje i da će ih dobiti.

Ponuđeno im je i da gorivo na NIS pumpama kupuju za 179 dinara po litri na šta ide refakcija od 50 dinara. Na ostalim pumpama gorivo će se kupovati po punoj ceni, na koju će se takođe dobijati refakcija od 50 dinara.

Upitan da li su ove ponude prijvatljive, Marković je rekao da će preneti poljoprivrednicima ono što je danas ponuđeno i da će oni odlučiti da li je prihvatljivo ili ne.

Post Views: 16

Originalni tekst