Premijerka: Garantujem da će Srbija, kada sve ovo bude iza nas, nastaviti da poštuje individualna prava i slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da garantuje da će Srbija, “kada sve ovo bude iza nas, nastaviti da poštuje individualna prava i slobode kao i pre pandemije koronavirusa”, i da uz pomoć Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog želi da ih štiti i još više unapređuje.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić
Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Ona je na konferenciji „Uticaj pandemije koronavirusa – kovid-19 na stanje ljudskih prava u Srbiji“ konstatovala da je pandemija koronavirusa do srži uzdrmala dva osnovna principa modernog sveta – princip ljudskih prava i njihovog poštovanja i princip jednakosti između pojedinaca i između zemalja.

Gutereš: pandemija podriva ljudska prava i daje izgovor za drastične mere

Na početku konferencije video-porukom obratio se generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je istakao da pandemija podriva ljudska prava, dajući izgovor za drastične bezbednosne mere. On je naglasio da je tokom pandemije na videlo izašla i istina da su ljudska prava univerzalna, da štite sve ljude i da se efikasan odgovor na pandemiju mora temeljiti na solidarnosti i saradnji.

Pristupi koji dovode do polarizacije društva, autoritarizam i nacionalizam, gube smisao pred globalnom pretnjom, naglasio je Gutereš.

Prema njegovim rečima, nužni su opšti modeli utemeljeni na poštovanju ljudskih prava, kao što je zdravstvena zaštita za sve da bismo ovu pandemiju pobedili.

Prema rečima premijerke, cela godina za nama bila je u znaku ograničavanja prava i sloboda kakva se ne pamte, kako bi se sačuvalo ono najvažnije pravo – pravo na život, ali da su zemlje bile prinuđene da uvode restrikcije i ograničavaju slobodu kretanja.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da su ljudska prava u temelju vladavine prava i da su upravo zato prioritet Vlade Srbije.

Ona je navela da se Srbija današnjom konferencijom koju je organizovalo ministarstvo na čijem je čelu samoobavezuje na poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević navela je na konferenciji izjavila da ni u jednom trenutku trajanja pandemije koronavirusa korisnicima socijalne zaštite u Srbiji nisu bila uskraćena ljudska prava, kao i da, uprkos krizi, nije bilo kašnjenja i umanjenja za socijalna davanja.

Ona je ponovila da, uprkos pandemiji, usluga pružanja socijalne zaštite nije prestala, već se prilagodila novonastaloj situaciji.

Foto: Vlada Srbije

Prema njenim rečima, poštovanje prava korisnika usluga socijalne zaštite se sve ovo vreme odvijalo u kontinuitetu i bez ograničenja, pri čemu nijedno pravo u celokupnom sistemu socijalne zaštite nije dovedeno u pitanje. Neke redukcije prava korisnika su zabrana poseta, kao i ograničenje izlaska i boravka u vandomskoj sredini, navela je ministarka i dodala da se to sve sprovodi u cilju zaštite zdravlja i života korisnika.

Govoreći o pravima iz radnog odnosa, kako je prenela Vlada Srbije, ministarka je ukazala na to da je Ministarstvo u cilju poštovanja mera i preporuka nadležnih organa u suzbijanju pandemije, kao i zaštite prava zaposlenih, predlagalo određene mere Vladi i obavljalo pojačani inspekcijski nadzor u oblasti rada.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je ovo ministarstvo tokom pandemije posebnu pažnju posvetilo učenju na daljinu, kao i da su učinjeni dodatni napori da bi osetljivim grupama obrazovanje bilo dostupnije i kvalitetnije.

Za nešto više od 58.000 učenika u Srbiji započet je projekat premošćavanja digitalnog jaza za decu iz osetljivih grupa.

Prema njegovim rečima, u okviru te inicijative školama će biti dostavljeno 1.890 tableta i 60 prenosnih računara, a planirano je da 250 pedagoških asistenata dobije laptopove kao dodatnu podršku za učenje na daljinu učenika iz romskih, nestandardnih naselja.

“Nastavljamo sa organizacijom nastave na daljinu na srpskom jeziku, ali i za 44.070 učenika koji nastavu pohađaju na jeziku nacionalne manjine – albanskom, slovačkom, mađarskom, bosanskom, hrvatskom, bugarskom, rumunskom i rusinskom”, naveo je Ružić, a prenosi Vlada Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je naveo da je “Srbija sve svoje resurse, ljudske, materijalne, finansijske, stavila u funkciju zaštite javnog zdravlja, a odmah potom i zaštite radnih mesta, socijalnih prava, prava na školovanje i drugih osnovnih prava, koja su se u pandemiji koronavirusa našla na udaru širom sveta”.

Kako je dodao na današnjoj konferenciji, što se tiče institucije na čijem je čelu, može samo da izrazi zadovoljstvo što je na samom početku svog mandata jasno naznačeno da će oblast ljudskih prava biti jedan od prioriteta u radu Skupštine Srbije.

"Želim da ponovim snažnu privrženost Srbije stalnoj i angažovanoj zaštiti osnovnih ljudskih prava. Siguran sam da to govorim u ime svih narodnih poslanika, koje ovde predstavljam, ali i u ime političke partije kojoj pripadam, kao i naših prijatelja i partnera iz Srpske napredne stranke, jer vrednosti o kojima danas ovde govorimo i na čiju dalju promociju i zaštitu se još jednom obavezujemo, stoje u osnovi našeg političkog delovanja", rekao je Dačić, a prenela Skupština Srbije.

Na današnjem skupu u organizaciji MInistarstva za ljudska I mnajinska prava učestvovali su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkamper.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article