PREMIJERA predstave KONjIĆ GRBONjIĆ u Pozorištu Boško Buha u nedelju, 13. oktobra

0
7

Autorsku ekipu čine prevodilac Danica Ilić, dramaturg Milena Depolo, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i Irena Šarović koja je radila scenski pokret.
U predstavi igraju: Joakim Tasić, Milica Sužnjević, Vladan Dujović, Katarina Gojković, Draga Živanović, Boba Latinović, Ivana Lokner, Aleksandra Simić i Jelena Trkulja.

REČ DRAMATURGA
Svaki junak ima svog konja, a naš Ivan dobije – Konjića Grbonjića. Vrlo logično da Ivan na svom putu dobije ovako netipičnog, grbavog, pratioca, jer na početku priče i njega svi smatraju nesposobnim i glupim, pa mu bolji konj i ne bi dolikovao. Ipak, nije sve onako kako na početku izgleda, i pred našim očima Ivan i Konjić Grbonjić uspešno savladavaju sve prepreke koje pred njih postavljaju samozaljubljeni Car i njegov lukavi Sobar – na kraju Ivan postaje car i osvaja prelepu Car devojku.
Značaj ove bajke i komada braće Presnjakov, je u tome što osnažuje mladog gledaoca i dokazuje da svako može da bude poseban i postigne velike stvari, samo ako ne odustaje i veruje u sebe. I mi smo ovom predstavom želeli da pošaljemo tu poruku našoj publici, da je ohrabrimo da izmašta svog Konjića Grbonjića i sa njim pođe u neslućene avanture.

Promo

Milena Depolo
Braća Presnjakov (Vladimir i Oleg) spadaju među najznačajnije i u svetu najizvođenije savremene ruske dramske pisce. Osim toga, oni su i scenaristi, reditelji, producenti, a često i glumci u svojim komadima. Svoje dramske tekstove pišu u „četiri ruke”. Obojica su završili Uralski državni univerzitet „Maksim Gorki“ u Sibiru, na kome su dugo i predavali, i pri kome su osnovali omladinsku teatarsku grupu za produkciju eksperimentalnih predstava.
Drame su im crno-humorne, gorke, uz duhovit način opisivanja savremenog ruskog društva. Od kada im je odigrana prva drama u Moskvi, postali su na neki način najpoznatiji „ruski pozorišni brend”. Drame im se izvode u mnogim evropskim i svetskim pozorištima. Svetsku slavu su stekli komadima Terorizam i Igrajući žrtvu.

Promo

Konjić Grbonjić, komad za decu i odrasle po motivima bajke Petra Pavlovića Jeršova, napisali su 2008, i sa uspehom se izvodio u Moskovskom Hudožestvenom teatru više sezona.

PETAR PAVLOVIČ JERŠOV (1815-1869)
Petar Pavlovič Jeršov je ruski pesnik i autor čuvene bajke-poeme „Konjić Grbonjić“. Tu bajku, svoje životno delo, napisao je u devetnaestoj godini, kao student Univerziteta u Sankt Peterburgu. Veliki odlomak bajke objavljen je 1834, i svom autoru je odmah doneo slavu.
Jeršov je kasnije predavao i bio direktor gimnazije u Tobolsku. Nastavio je i da piše, ali nijedno njegovo delo nije dostiglo uspeh „Konjića Grbonjića“.

Promo

Umro je 1869. U Tobolsku. Njegovi biografi ističu da su porodične tragedije obojile njegov život: iste godine kada je bajkom „Konjić Grbonjić“ doživeo veliki uspeh, ostao je bez oca i brata, a samo nekoliko godina kasnije i bez majke. Oženio se dva puta i oba puta je ostao udovac, a od njegovo petnaestoro dece, samo šestoro je preživelo.

Pratite nas na društvenim mrežama
Original Article