Foto: Boško Đorđević

Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija “Akademija smeha” zasnovana je na istorijski istinitim činjenicama. Naime, početkom II svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana. Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke gradjanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima. 

Nakon skoro 50 godina japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta , i to komad koji je prava poslastica za dva vrsna glumca.

Foto: Boško Đorđević

Koki Mitani, japanski dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Univerzitetu. Za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice. 

Drama „Akademija smeha „ ( Warai na Daigaku ) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inostranstvu. Drama je nagrađena uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i u produkciji Toho studija. 

Prevod sa japanskog Darko Nedeljković,rediteljka Milica Kralj,scenografkinja Milica Bajić Đurov,kostimografkinja Selena Orb,kompzitorka Janja Lončar.Igraju Goran Jvetić,Uroš jakovljević.

Foto: Boško Đorđević

Premijerom predstave Akademija smeha Atelje 212 završava pozorišnu sezonu 2022-23. Tokom ove sezone izvedeno je 8 premijera: Drama o kraju sveta, Čista kuća, Kao i sve slobodne djevojke, Revolt, Otac, NLO, Obraćanje naciji i Akademija smeha. Pozorište je  odigralo ukupno 350 predstava , od toga  31 na gostovanjima u zemlji i inostranstvu. Pored sopstvenih predstava, na dve scene Ateljea 212 odigrano je i 29 predstava pozorišta iz Srbije i inostranstva koja su gostovala u Beogradu. Atelje 212 je tokom sezone učestvovao na 17 pozorišnih festivala u zemlji i inostranstvu i na njima osvojio ukupno 17 nagrada.

Originalni tekst