PREMIJER Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da se na jesen 2025. godine mogu očekivati prve klase Vojske Srbije iz regrutnog sastava, a kada se podignu svi kapaciteti do maksimuma, Vojska Srbije planira da 20.000 regruta služi godišnje vojni rok.

ПРЕМИЈЕР О СЛУЖЕЊУ ЦИВИЛНОГ ВОЈНОГ РОКА: Требало би да траје дупло, нећемо дозволити неправедан однос

Miloš Vučević u obilasku vojske, Foto Tanjug

– Uslovi služenja vojnog roka će biti drugačiji, to neće biti povratak u 80-te i 90-te, to je nemoguće i nepotrebno. Služenje vojnog roka biće društveno prihvatljivo – rekao je Vučević gostujući na TV Prva.  

Ponovio je da je predviđeno trajanje vojnog roka 75 dana i da je ideja da septembra 2025. godine Vojska Srebije bude spremna za prijem prvih generacija regruta. 

– Mislim da je 75 dana društveno prihvatljivo, nećete izgubiti život, ni posao, ni studiranje, ni obrazovanje, ni emotivni život, za 75 dana neće stati svet…to je minimum za koji Vojska Srbije može da vas spremi da budete vojnik – rekao je Vučević.

Premijer je rekao da ostaje da se definiše trajanje vojnog roka za one koji se opredele za civilno služenje.

– Trebalo bi da traje najmanje duplo za one koji ne budu redovno služili vojni rok….ne smemo i nećemo dozvoliti nepravedan odnos – izjavio je Vučević.

 

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

MASOVNA PUCNJAVA: Ubijeno 17 ljudi, među njima žene i deca

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji „Takovska 10“ da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Originalni tekst