Premijer Španije, Pedro Sančez suočava se s teškom odlukom nakon što su ga napadi ekstremne desnice doveli u centar političke oluje. Odluka o njegovoj budućnosti očekuje se danas, nakon što je Sančez šokirao Španiju objavivši driljiv post na društvenim mrežama prošle nedelje.

U pismu koje je objavio na društvenoj mreži X, Sančez je opisao kontinuirane napade koje on i njegova supruga, Begonja Gomes, trpe od političkih i medijskih protivnika, navodeći da je takva politička klima dovela do toga da otkaže sve svoje javne obaveze dok razmišlja o daljim koracima.

Carta a la ciudadanía. pic.twitter.com/c2nFxTXQTK

— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) April 24, 2024

Sud u Madridu otvorio je preliminarnu istragu protiv Begonje Gomes zbog navodnog uticaja i korupcije, što je dodatno otežalo situaciju za Sančeza i njegovu porodicu. Odluka suda je doprinela političkoj krizi, ali su napadi ekstremne desnice na Sančezovu suprugu takođe igrali ključnu ulogu u stvaranju tenzija unutar političkog okruženja

On je oštro osudio konzervativnu Narodnu partiju (PP) i ekstremno desničarsku stranku Vox, optužujući ih za saradnju s grupom Manos Limpias u kampanji koja je imala za cilj njegov „lični i politički krah“.

Kako navodi Gardijan, opozicija kritikuje Sančeza zbog „melodrame“ i optužuje ga da igra ulogu žrtve kako bi privukao podršku javnosti. Alberto Núñez Feijóo, lider Narodne partije, istakao je da premijer ne sme „da se ponaša kao tinejdžer“ i da mu je vođenje zemlje ozbiljnije od toga.

Podrška Sančezovih pristalica ostala je netaknuta, što se pokazalo okupljanjem hiljada ljudi ispred kancelarije socijalista u Madridu u subotu. Postoji jasna podela u stavovima javnosti, dok neki insistiraju da Sančez ostane na mestu premijera, drugi su skeptični prema njegovoj sposobnosti da nastavi efikasno da upravlja zemljom.

Iako je Sančez poznat po svojoj nepredvidljivosti i političkoj veštini, čak i za njegove pristalice ova situacija predstavlja izazov.

Njegova odluka o tome da li će ostati na mestu premijera ili podneti ostavku imaće značajan uticaj na političku scenu Španije u narednim nedeljama i mesecima, navodi Gardijan. Dok se zemlja suočava s političkim previranjima i sve većom polarizacijom,  Sančezova odluka imaće dalekosežne posledice.

Post Views: 24

Originalni tekst