Japanska kraljevska porodica je  izgubila najstariju ćerku nakon što se ona zbog ljubavi odrekla svoje kraljevske titule.

foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia
foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Mnogi bi rekli da je u 2023. godini teško poverovati da postoje zabranjene ljubavi, ali to je i te kako slučaj u Japanu. Godine 2017. princeza Mako šokirala je javnost željom da se uda za partnera po svom izboru, prekrši japansku tradiciju i napusti titulu zbog koje je uživala povlašćen status.

Princeza Mako danas je poznata kao Mako Komuro. Godine 2017. objavila je veridbu koja je šokirala kraljevsku porodicu i konzervativno okruženje u kojem je odrasla.

S obzirom na to da njen partner Kei Komuro ne pripada odabranim porodicama, Mako je morala da se odrekne kraljevske titule.

U oktobru 2022. godine venčanjem je ostala bez kraljevskog statusa i postala obična građanka.

Nakon što je par objavio veridbu, porodica nije odmah podržala njenu odluku.

Blagoslov oca, princa Akišina, dobila je tek 2020., kada je rekao:

– Odobravam da se venčaju… Ustav kaže da se brak zasniva samo na obostranom pristanku oba pola. Verujem da bih ja, kao roditelj, trebalo da poštujem njihove namere ako je brak ono što oni zaista žele. Mislim da ovo nije slučaj koji mnogi odobravaju niti su srećni zbog toga”, rekao je princ, svestan koliko ovo venčanje odudara od japanske tradicije.

Zbog zabranjene ljubavi princeza Mako se odrekla krune
Zbog zabranjene ljubavi princeza Mako se odrekla krune foto: Nicolas Datiche / AFP / Profimedia

Princeza je svog partnera upoznala pre više od 10 godina tokom studiranja u inostranstvu, a moderni Romeo i Julija dokazali su da je ljubav jača od strogih pravila kraljevskih porodica.

Nakon sklapanja braka princeza Mako iznenadila je i odbijanjem tradicionalne isplate koja je povezana s japanskom tradicijom da se ženskoj članici porodice isplati oko 1,3 miliona dolara nakon što napusti kuću.

Princeza spremna na život u savremenom svetu tada je rekla:

Nije joj bilo žao da sve ostavi i ode sa voljenim čovekom
Nije joj bilo žao da sve ostavi i ode sa voljenim čovekom foto: Profimedia

– Započećemo novi život. Sigurna sam da ćemo naići na teškoće na tom putu. Ali baš kao i do sada, želim da nastavima da udružujem ​​snage s Keiom i da idem s njim rame uz rame. Mnogi su oni koji razumeju koliko je teško živeti dok sledimo želje svoga srca, ali nadam se da možemo stvoriti društvo u kojem svi možemo živeti i podržavati osećanja jedni drugih.

Nakon napuštanja porodice Mako se sa suprugom preselila u Njujork i pronašla volonterski posao u njujorškom Metropolitan muzeju. Radi na poziciji asistentkinje kustosa za umetničke kolekcije povezane s Azijom.

Originalni tekst