Širom sveta prijavljeni su problemi i prekidi u IT mrežama u vladinim institucijama, bankama, telekomunikacionim kompanijama, medijima, medicinskim ustanovama, avio-kompanijama. Prizemljeni su avioni, zaustavljeni vozovi, pojedini mediji ne emituju program, bankomati ne rade a neke bolnice su primorane da odlažu operacije.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem „klaud“ usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na više njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju.

Kompanija Amerikan erlajns navela je za Bi-Bi-Si da je zasad zabranjeno poletanje njihovih aviona, kao i da je u kontaktu sa onima koji su u vazduhu, prenosi RTS.

Prema navodima kompanije, uzrok problema je firma za IT bezbednost Crowstrike koja utiče na više operatera.

Australija je posebno teško pogođena. Niz australijskih kompanija, banaka, medija i avio-kompanije prijavilo da su izloženi masovnom sajber napadu.

Letovi obustavljeni

Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da su svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući Delta, Junajtid i Amerikan erlajns, obustavljeni zbog problema u komunikaciji.

Problemi su zabeleženi u računarskim sistemima na aerodromima i u Japanu, Indiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, SAD, Nemačkoj, Španiji.

Japanski aerodrom Narita, koji se nalazi oko 60 kilometara od Tokija, saopštio je da avio-kompanije JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Ekpress i Spring Japan imaju problema sa svojim sistemima.

Aerodrom u Nju Delhiju saopštio je da su neke njegove usluge privremeno pogođene nakon problema u računarskom sistemu.

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu, zaustavljen je do 9 sati po srednjeevropskom vremenu.

Svi aerodromi u Španiji, takođe, prijavili su „incidente“ zbog tehničkih problema.

Berlinski aerodrom saopštio je na platformi Iks da zbog tehničkih problema kasne letove.

Amsterdamski aerodrom Shipol pogođen je globalnim sajber napadom, rekao je portparol aeodroma koji navodi da to utiče na letove od i ka aerodromu, ali da se ne zna na tačno koliko.

I vodeća britanska železnička kompanija Govia Thameslink Railway upozorila je putnike da očekuju smetnje zbog „široko rasprostranjenih IT problema“.

Uzrok globalnih prekida rada sistema je nejasan, ali mnogi od pogođenih su ga povezali sa operativnim sistemima Majkrosoft PC-a.

Američka država Aljaska saopštila je da su pogođene njene službe za hitne slučajeve, a takođe postoje izveštaji o uticaju na Londonsku berzu.

Prekid emitovanja

Zbog istog problema u Velikoj Britaniji ne emituje program TV kanal Skaj njuz.

Izvršni direktor kompanije rekao je da zbog tehničkog problema Skaj njuzjutros ne može da emituje program uživo.

Australijska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnost saopštila je da nema informacija koje bi upućivale da je reč o hakerskom napadu.

„Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme“, navela je australijska agencija.

Australijski sajt za prekid rada Downdetector prikazuje probleme o kojima su saopštili National Australia Bank, telekomunikaciona firma Telstra, Gugl i drugi.

U zvaničnom saopštenju o usluzi Majkrosoft 365, objavljenoj ranije na platformi Iks, piše da se istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama.

Post Views: 21

Originalni tekst