Drugi dan Olimpijskih igara u Parizu je za nama, a Srbija i njeni sportisti neće ga pamtiti po dobrom, jer su u ekipnim sportovima samo vaterpolisti uspeli da upišu pobedu, i jer ni Damir Mikec a ni Strahinja Bunčić nisu uspeli da dođu do medalje.

Još jutros oko 10 časova, za sve one koji veruju u izreku što kaže da se „po jutru dan poznaje“, dalo se naslutiti da drugi dan Olimpijskih igara za Srbiju baš i neće biti preterano uspešan. Naš strelac Damir Mikec, koji se smatrao jednim od favorita i koji je juče sjajno otvorio takmičenje, završio je tek kao sedmoplasirani. Iako je dominirao kvalifikacijama, ostvarivši najbolji rezultat među svim takmičarima, i iako je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio srebrnu medalju u disciplini 10 m vazdušni pištolj, Mikec ovoga puta nije imao sreće.

Damir MikecOKTAY CILESIZ / AFP / Profimedia

Odmah nakon Mikeca, na olimpijsku pozornicu stupili su i veslači Martin Mačković i Nikolaj Pimenov, koji su, s rezultatom  6:31,54 minuta, uspeli da se plasiraju u polufinale. Iza njih su ostale posade Nemačke i Kine, koje su takođe izborile mesto u borbi za finale u koje je na programu u utorak oko 11.10.

Fantastični su bili naši momci koji su celu deonicu odveslali dominatno, a već u startu su se pozicionirali na vodeće mesto i do kraja na njemu ostali. Podsećanja radi, u subotu su kvalifikacionu grupu završili kao četvrtoplasirani pa su morali kroz repasaž da se izbore za narednu fazu. Nadamo se da će jednako dominantni biti i u polufinalu za dva dana.

Naši veslači, Martin Mačković i Nikolaj PimenovAndre Weening/Orange Pictures/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je srpski džudista Strahinja Bunčić jutros savladao Italijana Matea Pirasa rezultatom 1:0, on je nešto kasnije u četvrtfinalu ipak iponom poražen od Moldavca Denisa Vijere. Trebalo je da se bori u repesažu kako bi došao do duela za bronzu, ali je prošao direktno pošto se njegov protivnik u repesažu Nurali Emomali iz Tadžikistana povukao zbog povrede.

Bunčić na kraju ipak nije uspeo da osvoji bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto u kategoriji do 66 kilograma poražen od Kazahstanca Gusmana Kirgizbajeva.

Bunčić je tako učešće na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu završio na petom mestu.

DEO O REPESAŽU

Strahinja BunčićJack GUEZ / AFP / Profimedia

Prvu radost Srbiji su danas doneli vaterpolisti, iako su i oni bili nadomak neuspeha.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je posle dosta muke ipak pobedila selekciju Japana rezultatom 16:15 (4:4, 3:4, 5:3, 4:4) u prvoj utakmici Grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu. Srpsku ekipu, koja će u Parizu pokušati da odbrani titulu titulu, predvodio je Dušan Mandić sa sedam golova. Nikola Dedović, Nikola Jakšić i Viktor Rašović dodali su po dva gola, dok su po jedan gol postigli Strahinja Rašović, Radomir Drašović i Nemanja Vico.

Mandić je posle utakmice izjavio da nimalo nije zabrinut igrom njegove ekipe, zbog toga što je „Japan veoma neugodna ekipa i jer je reprezentacija koja igra potpuno atipičan vaterpolo“,

Pohod ka novom olimpijskom zlatu vaterpolisti Srbije nastvljaju u utorak, od 10:30 časova, kada im na megdan dolazi reprezentacija Australije.

Vaterpolisti Srbije i Japana(AP Photo/Luca Bruno)

Srpski plivač Velimir Stjepanović nije se probio u polufinale na 200 metara slobodno. Iako je sa 1.47,56 bio najbrži u svojoj kvalifikacionoj grupi među četiri takmičara, njegovo vreme nije bilo dovoljno za sledeći olimpijski zamah u toj disciplini.

Stjepanovićev je zauzeo ukupno osamnaesto mesto, a šesnaestoplasirani, poslednji koji ide u polufinale (Italijan Filipo Megli) postigao je vreme 1.47,39.

Velimir StjepanovićLEON NEAL / AFP / Profimedia

Ako ovaj tim Sjedinjenih Američkih Država, kao što to uvređeno tvrdi Kris Malin, zaista i nije bolji od “Dream team-a”, onda je svakako, rame uz rame sa sastavom koji se 2012. iz Londona vratio pozlaćen, nešto najbliže što je čuvenoj ekipi iz 1992. tokom ove tri decenije uspelo da primiriše.

Ameri (i) na ovim Olimpijskim igrama imaju jedan od najzvučnijih i najdominantnijih rostera na turniru – a nije kao da im svaki od 92. pa na ovamo nije bio zvučan i dominantan -, jednog od najboljih košarkaških trenera 21. veka, i zaista deluju nezaustavljivo.

Tu svoju nezaustavljivost demonstrirali su (nažalost) već u prvom kolu grupne faze košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu, protiv reprezentacije Srbije, pokazavši zašto se smatraju glavnim favoritom za osvajanje zlata.Srbija je na kraju izgubila rezultatom 110:84, što će reći za pola koša ubedljivije nego na pripremnoj utakmici u Abu Dabiju. Jednostavno se nije moglo protiv Kevina Duranta i Lebrona Džejmsa.

Ceo tekst čitajte na ovom linku.

KDSameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

Pored košarkaša Srbije, poraz su zabeležili i odbojkaši, koji su nakon pet setova bili lošiji od Francuza (rezultat 2:3). Potrudili su srpski odbojkaši da „iscede“ poslednju kap znoja od Francuza, ali je u petom setu ipak do izražaja došao ogroman kvalitet Francuza. Dobro je što se uzeo jedan, ali vredan bod upravo protiv olimpijskih prvaka. To će biti vrlo važno u slučaju plasmana u narednu fazu.

Odbojkaši SrbijeAntonin THUILLIER / AFP / Profimedia

Post Views: 35

Originalni tekst