Predstavnik SPN neće glasati za izveštaj o radu RIK-a 1Printskrin RIK/Jutjub

Vladimir Dragaš, advokat i član pravnog tima Zeleno-levog fronta (koalicija Srbija protiv nasilja) rekao je na današnjoj sednici Republičke izborne komisije da neće glasati za izveštaj o radu ovog tela.

 Izveštaj ni na jedan način ne reaguje na ono što je aktuelno, i što je rezultiralo žalbom koalicije  Srbija protiv nasilja Ustavnom sudu, a što u dosadašnjoj praksi nismo imali, a što u dosadašnjoj praksi izbora, nismo imali, naveo je Dragaš.

Izveštaj je prethodno predstavio predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, rekavši da on sadrži 60 strana. Između ostalog, u izveštaju se navodi da RIK sem predsednika broji 16 članova u stalnom sastavu, 16 u proširenom, kao i da je na izborima 17. decembra bilo i 18 predstavnika proglašenih izbornih lista.

Od podnetih lista, 12 su podnele stranke, šest koalicije, dve grupe građana, 18 lista je prihvaćeno, dok dve nisu.

Predstavnik SPN neće glasati za izveštaj o radu RIK-a 2
Printskrin Jutjub/RIK

Na proglašenim listama bilo je 1611 muških kandidata za narodne poslanike, i 1206 ženskih za narodne poslanice.

Broj birača utvrđen je 15 decembra i za glasanje u zemlji iznosio je 6.500 566, a u inostranstvu 39.270.

RIK je dala ovlašćenje za posmatranje izbora za 475 stranih posmatrača, a 5070 ovlašćenja za domaće posmatrače, dok je bilo posmatrano 2954 biračkih mesta, od ukupno 8.273.

Prema dostupnim informacijama, prozapadna opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja podnela je 20 podnesaka Ustavnom sudu u toku ovog izbornog postuka, a poslednji, koji je podnet u petak 26. januara, je zahtev da se, pored beogradskih, ponište i rezultati parlamentarnih i pokrajinskih izbora zbog, kako tvrde, izborne krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst