Predstavnički dom predao Senatu optužnicu protiv Trampa

Predstavnički dom zvanično je sinoć prosledio dokument optužnice Senatu koji označava početak istorijskog procesa protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog podsticanja nareda u Kapitolu.

AP Photo: Donald Tramp
Foto: AP Photo / Donald Tramp

Devetoro demokrata iz Predstavničkog doma, izabrani "tužioci", odneli su dokument sa optužnicom Senatu.

Suđenje u Senatu trebalo bi da počne 9. februara, a za osudu je potrebna dvotrećinska većina.

Slična ceremonija prenošenja optužnice iz donjeg u gornji dom Kongresa bila je i povodom prvog Trampovog opoziva.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa. Ako bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article