Predstavnici Prištine, Beograda i međunarodnih organizacija obišli grobnicu u Kiževaku: Još 1.643 osobe se i dalje vode kao nestale

Predstavnici komisija za nestala lica iz Srbije i sa Kosova, u pratnji čelnika Međunarodnog Crvenog krsta, britanske ambasade i UNDP-a, obišli su danas u mestu Kiževak kod Raške masovnu grobnicu gde su u toku radovi na iskopavanju i pronalaženju tela nestalih tokom ratnih zbivanja na Kosovu.

Veljko Odalović na lokalitetu Kiževak kod Raške Foto: Kossev
Veljko Odalović na lokalitetu Kiževak kod Raške Foto: Kossev

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da na toj lokaciji istraživanja traju pet godina i da je za to vreme prekopano više od 240 kubika kamena, a kako je dodao neophodne su nove informacije, arhive i mnogo toga što može pomoći da se dođe do više rezultata, preneo je Kosovo onlajn.

"Još 1.643 osobe se i dalje vode kao nestale iz sukoba na prostoru Kosova i Metohije i ovo je jedna od izmeštenih grobnica u Srbiji koju danas obrađujemo. Do sada je 907 tela kosovskih Albanaca bilo u izmeštenim grobnicama u Batajnici, Petrovom selu, Perućcu, Rudnici", naveo je Odalović.

Prema njegovim rečima, satelitski snimak je pomogao u lociranju lokacije i uskoro se očekuju i aktivnosti Prištine u potrazi za grobnicama na Kosovu na lokacijama koje su od interesa Beograda.

On je naveo da se o broju tela na tom mestu još uvek ne može sa sigurnošću ništa reći, ali je dodao da se može pretpostaviti da se nalazi između 15 i 17 tela.

Odalović kaže da će se raditi na ovoj lokaciji dok god to vremenski uslovi budu dozvoljavali, i da će to sigurno biti narednih 10-ak dana.

Kada radovi budu prekinuti, lokacija će biti adekvatno fizički zaštićena i konzervirana, dodao je Odalović.

„Ovome pristupamo krajnje odgovorno. Ceo proces će biti transparentan“, rekao je on.

"Danas ćemo imati 'ad hok' sastanak radne grupe gde ćemo se dogovoriti da li će biti konkretnih aktivnosti, ali moramo imati na umu da porodice i jedne i druge od nas očekuju mnogo više od onoga što radimo, a mi smo limitirani u nedostatku novih informacija o lokacijama koje bi trebalo da potražimo", rekao je Odalović.

Istraživanje masovnih grobnica i potraga za nestalima, po rečima šefa prištinske delegacije Ibrahima Makolija posao na kojem će zajedno raditi i koji je u interesu svih.

On je na pitanje Kosova Onlajn, da li se uskoro očekuju slična istraživanja na nekom lokalitetu na Kosovu, rekao da postoje lokaliteti koji se ispituju i to na osnovu informacija koje dobijaju od svedoka, ali i na zahteve vladine Komisije za nestala lica iz Srbije.

Tokom obilaska radova na ekshumaciji posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici na lokaciji „Kiževak“, Makoli je u izjavi za medije danas rekao da taj proces treba zaštititi od politizacije.

„Ovo je humanitarno pitanje i tako ćemo ga i tretirati, ali oni koji su počinili ove zločine treba da dobiju zaslužene kazne“, rekao je Makoli.

Prvi sekretar u Velikoj Britaniji Šantel Kar pozdravila je otkrivanje grobnice u Kiževaku i rekla da je to značajan korak napred ka rasvetljavanju sudbine preostalih 1.643 slučaja nestalih u sukobima na Kosovu.

"Među njima ima i žena i muškaraca, civila i necivila, nečije dece i roditelja", rekla je Kar.

U kamenolomu u mestu Kiževik kod Raške pronađeni posmrtni ostaci koje je Fond za humanitarno pravo (FHP) doveo u vezu sa 15 albanskih civila nestalih tokom sukoba na Kosovu.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article