Predstavnici Društva sudija Srbije sa Dačićem o Ustavu i statusu pravosuđa: Predložena rešenja lošija od postojećih

Predstavnici Društva sudija Srbije istakli su na današnjem sastanku sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, da je Ministarstvo pravde predložilo rešenja za promenu Ustava, u vezi sa statusom pravosuđa, "lošija od postojećih" i da bi bolje bilo ni ne menjati Ustav, ukoliko bi se pri njima ostalo.

Društvo sudija Srbije / Foto: Insajder
Društvo sudija Srbije / Foto: Insajder

Takođe, ukazano je da nije nephodno čekati na promenu Ustava da bi se pravosuđe reformisalo, jer to može biti urađeno i izmenom zakonskih i podzakonskih rešenja, konstruktivnom i kontinuiranom razmenom mišljenja sa sudijama i tužiocima, pa i promenom u istupima predstavnika političke vlasti, saopštilo je Društvo sudija Srbije.

Sa Dačićem su se danas sastale predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić, zamenica predsednice Renata Pavešković i počasna predsednica Drdagana Boljević.

Kako je navedno, sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, a izraženo je uzajamno razumevanje da proces promene Ustava zahteva niz raznovrsnih, brojnih i vremenski usaglašenih aktivnosti pod rukovodstvom Skupštine, uključujući i javnu raspravu i referendum, uz poštovanje proceduralnih i demokratskih pravila.

Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić prošlog meseca je sa ministarkom pravde Majom Popović razgovarala o zajedničkom radu na rešavanju gorućih problema u pravosuđu i podsetila da je Društvo sudija Srbije, koji ima 1.100 članova, parlamentu uputilo proceduralne i sadržinske predloge na Ustavne amandmane, koji su već u skupštinskoj proceduri.

Ona je ranije navela da rešenja za promenu Ustava, u delu za pravosuđe, „otvaraju nove mogućnosti političkog uticaja na sudstvo“.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article