Predstavnici dela opozicije predali Skupštini Srbije platformu za poboljšanje izbornih uslova

Predstavnici 11 opozicionih političkih stranaka i organizacija predali su danas na pisarnici Skupštine Srbije zajedničku platformu o poboljšanju izbornih uslova za pregovore koje bi sa vlastima trebalo da vode uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Konferencija za medije dela opozicije nakon dogovora o platformi za međustranački dijalog Foto: Srđan Ilić
Konferencija za medije dela opozicije nakon dogovora o platformi za međustranački dijalog Foto: Srđan Ilić

Obezbeđenje Skupštine Srbije nije dozvolilo da se predlog platforme za poboljšanje izbornih uslova preda na glavnom ulazu, što su predstavnici opozicije pokušali, već su upućeni na sporedan ulaz.

Funkcioner SDS Konstantin Samofalov je novinarima rekao da 11 stranaka, organizacija i pokreta "nisu koalicija" već da su zajednički radili na platformi, i dodao da je ta platforma već poslata Evropskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, do pregovora s vlastima o poboljšanju izbornih uslova dolazi zahvaljujući angažovanju predstavnika Evropskog parlamenta, jer "vlast ne želi pregovore".

"Idemo na pregovore s dobrom voljom, ali nismo optimisti, ne živimo u iluziji da će izbori biti potpuno slobodni", rekao je Samofalov.

On je dodao da ostaje da se vidi u kojoj će se formi voditi dijalog s vlastima u Srbiji, s obzirom na to da je poslanicima Evropskog parlamenta zabranjeno da putuju zbog pandemije korona virusa.

"Videćemo kada će razgovori početi, ali važno je da počnu što pre, da ne bude u minut do 12, jer će onda biti moguće samo kozmetičke promene", naveo je Samofalov.

On je rekao da su platformi za pregovore teme sloboda medija, zloupotreba javnih finansija, funkcionerske kampanje i pritisak na birače, i da su uključeni i predlozi nevladinih organizacija CRTA, CeSid i Birodi.

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma, Rade Veljanovski, rekao je da je opredeljenje prilikom izrade platforme bilo da zahtevi budu "u okviru postojećih zakona u Srbiji, kao i evropskih standarda i iskustava".

Veljanovski je rekao da "nije realno insistirati na maksimalističkim zahtevima" i da očekuje da će biti uspostavljen dijalog sa vlašću.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan je rekao da zajednička platforma predstavlja "ram za pregovore", kao i da nije toliko problem u izbornim zakonima u Srbiji, koliko u tome što se oni ne sprovode.

Predlog za pregovore danas su zajednički predali Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Mađarski pokret, Pokret 1 od 5 miliona, Vlaška stranka, KLIP, Nova Srbija, Demokrate Srbije i Zelena stranka.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article