U subotu, 29. juna, plovidbom brodom “Kej 2” po ušću Save u Dunav u Beogradu, započela je internacionalna manifestacija “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings”. Na ovom događaju objavljena je lista umetnika i umetnica koji će učestvovati na plovećim rezidencijama. Premijerno je izvedena pesma koja prati Paviljon „Motility“ Marije Balubdžić, kao i „Četiri jedra“, prikazi rečnih putanja, otisci na tekstilu Siniše Ilića. Domaćini ovog događaja ispred grupe kustosa i producenata bili su, Annette Mees, Olga Uzikaeva, Naomi Russell iz Stichting Passaros/espaco agora now, Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Dragana Jovović iz organizacije Udruženi umetnički rad.

Projekat “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” je putujući paviljon u obliku četiri broda koji plove po četiri evropske reke – Dunavom, Rajnom, Vislom i Težom, pre konačnog susreta u Lisabonu na trodnevnom festivalu od 7-9. novembra 2024. godine. Plovidbe će trajati tokom septembra i oktobra ove godine, a kustosi će biti deo umetničkih posada brodova.

Ovaj putujući paviljon će pratiti geografske konture Evrope sa fokusom na alternativne centre i kretanja, teritorije i zajednice, kao i na perspektive i geografije periferija. Dajući centralno mesto umetnicima/ama i uz učešće različitih zajednica na obalama četiri evropske reke kao i u istorijskom centru, ali i po periferijama Lisabona, Liquid Becomings ima potencijal da pomogne u zamišljanju zajedničke, višeglasne budućnosti.

Naomi Russell iz Stichting Passaros/espaco agora now je o ovom projektu rekla: “Liquid Becomings je jedinstven jer ga razvijaju i vode umetnici. Kao putujući paviljon koji orkestrira kretanje preko granica, on stvara mogućnosti i neočekivane perspektive koje nisu dostupne tradicionalno organizovanom paviljonu ili fiksnom događaju. U našem svetu rastuće nesigurnosti i produbljivanja anksioznosti, naš Paviljon se čini još potrebnijim nego kada smo ga osmislili. Za mene lično, ovo je vrlo specijalna prilika da provedem vreme na brodu zajedno sa drugim umetnicima. Ono što radimo je zapravo vrlo jednostavno: sporo i jednostavno putovanje u prirodi na vodi, vreme i prostor za odnos sa samima sobom i jednih s drugima, i da kao umetnici i kustosi sa radošću stvorimo korpus umetničkog iskustva, susreta i znanja koji mogu pomoći da se zamisle novi načini zajedništva za sve naše kolektivne budućnosti.”

Bojan Đorđev i Naomi Russell, foto Bojana Janjić

“Evropski Paviljon 2024: Liquid Becomings” okuplja umetničke i kustoske pozicije koje predstavljaju širok spektar praksi, uključujući vizuelne i izvođačke umetnosti, pisanje, arhitekturu i dizajn.

Umetnici koji se pridružuju kustosima na Dunavu su Jaka Škapin,  Katarina Popović, Elodie Olson-Coons, Elina Rodríguez, i Niels de Vries.

Katarina Popović je o svom učešću u ovoj manifestaciji rekla: “Dolazim iz vizualnih umetnosti, ali je moja praksa mnogo šira bavim se botanikom, participativnim projektima. Od nas se ne očekuje gotov umetnički rad, već su čitav projekat i plovidba zamišljeni kao umetničko iskustvo, što je već samo po sebi zanimljivo. Istraživanje kojim ću se baviti nazvala sam  Floating Herbarium – volela bih da skupljam biljne uzorke i da na kraju napravim jedan veliki herbarijum putovanja. To mi je zanimljivo iz više razloga, i na više nivoa od samog skupljanja biološkog materijala, koji kasnije mogu da koriste i naučnici. Zanimljivo je na kulturološkom nivou jer naša putanja prolazi kroz istoriju Otomanskog cartstva, ratova devedesetih, Neolita, i tako dalje”.

Na Visli će putovati Patryk Zakrocki, Malgorzata Markiewicz, Carola Uehlken, Gosia Kępa, Marta Niedbał, Sophie Thun, Małgorzata Kuciewicz, Flavia Barbosa Pinheiro, i Keli Freitas,

Umetnici za brod na Rajni su Isabel Soany, Alicja Wysocka, Romuald Krężel, Martin Schick i Mette Sterre.

Na Teži će se okupiti Leila Chakroun, Bogdan Đukanović, Neda Kovinić, Pio Sebastian Torroja, i Viktor Vejvoda.

Takođe, umetnici, uključujući Gonçala Tavaresa, Jonathana Uliela Saldanha, Paulu Diogo i kolektiv Teatro Meia Volta, predstaviće dela tokom festivala u Lisabonu u novembru, specjalno naručena i kreirana za ovu priliku.

Četiri putovanja proći će kroz 11 zemalja, putujući ukupno 1.394 kilometara. U planu je nekoliko zaustavljanja uz dovoljno prostora i vremena za neočekivane susrete duž obala. Kustosi su odabrali četiri teme („Ruševine i čudovišta“, „Perimetri“, „Zajedništvo“, „Tela i politika“) kako bi odredili fokus za različite reke. Kustosi na Dunavu, Đorđev i Ilić, u fokusu će imati civilizacije, granice, carstva, manjine, povezivanje jezika.

Evropski Paviljon Održava se svake dve godine i stavlja pitanje Evrope i njene budućnosti u prvi plan kroz umetničke projekte i umetničke narudžbine. Program je pokrenula Evropska Kulturna Liquid Becomings predstavlja saradnju međunarodnih organizacija koje predvodi holandski Stichting Passaros i njihova mreža espaço agora now; Teatro Meia Volta, MS Fusion, Udruženi umetnički rad, FLOW. Kustosi manifestacije su Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maria Magdalena Kozłowska, Siniša Ilić, Alfredo Martins, Annette Mees, Naomi Russell, Olga Uzikaeva, Agnieszka Brzezanska i Ewa Ciepielewska.

Kapetani brodova biće Hanna Priemetzhofer, Florian Sorgo i Piotr Jedynasiak.

“Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” je narudžbina Evropske kulturne fondacije (ECF) uz dodatnu podršku Fondacije Calouste Gulbenkian, Dgartes, Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Quinta Alegre i Resonance FM. Ovaj panevropski i multidisciplinarni umetnički program pitanja o Evropi i njenoj budućnosti postavlja u prvi plan kroz umetničke programe i nove radove. Program je pokrenula Evropska kulturna fondacija 2020. godine iz uverenja da nam je potrebno više kulturnih prostora koji prevazilaze nacionalne granice da bismo istražili i zamislili šta Evropa jeste i šta može ili treba da postane.

Post Views: 29

Originalni tekst