Brano Jakubović iz benda Dubioza kolektiv ekskluzivno je najavio u BHRT-ovoj emisiji “Jutro za sve” kako će se iduće godine prijaviti na Eurosong.

-Mi ćemo se zaista kandidovati sljedeće godine za Eurosong, ali na način da pretstavljamo sve kokuzne zemlje koje nemaju para da se prijave, već smo napisali i pjesmu. U međuvremenu su zemlje poput Bugarske, Crne Gore i Makedonije odustale zbog finansijskih sredstava da učestvuju na Eurosongu, pa ćemo mi biti predstavnici četiri kokuzne zemlje – kazao je Brane pa pojasnio na koji način će to učiniti.

Bend @dubiozakolektiv se prijavljuje za idući Eurosong, otkrio Brano Jakubović u “Jutru za sve” @MultimedijaBHRT evo i kako… pic.twitter.com/CmlVqEev5t

— Zvonko Komsic (@zvonko_komsic) December 30, 2022


-Zamolit ćemo sve građane i građanke te četiri zemlje, ali i šire da preko sajta koji ćemo osmisliti jednostavnim klikom pošalju peticiju direkciji Eurosonga, gdje ćemo zamoliti da se ove četiri zemlje predstavljaju preko benda Dubioza kolektiv u revijalnom dijelu programa. Dva su razloga: prvi je što je financijska konstrukcija takva kakva jeste, a drugi je taj jer su zemlje koje sam nabrojao u onom “hodniku” Europske unije, čekamo da nas prime, pa eto kao da i mi mahnemo malo iz hodnika da smo još tu u čekaonici pa nas možda prozovu na onaj šalter – zaključio je Brane.

Podsjećamo, BiH od 2016. godine nije bila dio Eurosonga jer BHRT nije izmirio dugove prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

Originalni tekst