(Beta) – Predsedništvo Palestinske uprave ocenilo je danas kao „agresiju protiv palestinskog naroda“ to što je Donji dom američkog Kongresa odobrio vojnu pomoć vrednu više milijardi dolara Izraelu.

Taj novac rizikuje da dovede do hiljada palestinskih žrtava u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, rekao je sinoć Nabil Abu Rudeina, portparol predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa. On je naveo je da je reč o „opasnoj eskalaciji“.

Dvostranačka većina Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojila je sinoć predlog zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu dodeljuju dodatna novčana sredstva u ukupnom iznosu od 95 milijardi dolara.

Od tog iznosa za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od kojih će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu ugroženom konfliktom u Gazi. Izrael vodi više od šest meseci rat protiv palestinskog ekstremisstičkog Hamasa u Gazi, posle upada komandosa Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je najavio da će se „preispitati odnos“ s Vašingtonom nakon što su SAD u četvrtak uložile veto na palestinsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

„Palestinsko vođstvo će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama da bi zajamčilo očuvanje interesa našega naroda, naših ciljeva i prava“, rekao je predsednik Abas u intervjuu za palestinsku novinsku agenciju Vafa, prenela je agencija Frans pres.

SAD su uložile veto u Savetu bezbednosti kada se glasalo o predlogu da Palestinci postanu punopravna članica Ujedinjenih nacija. Palestinci od 2012. godine u UN imaju status „države nečlanice posmatrača“.

Post Views: 14

Originalni tekst