Predsednik Srbije povodom Dana državnosti uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom Dana državnosti uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ocenio je da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u verskoj i političkoj istoriji zemlje jer je to datum kada se rađala moderna srpska država.

Aleksandar Vučić, dodela odlikovanja povodom Dana državnosti, Foto: Instagram/Budućnost Srbije AV
Aleksandar Vučić, dodela odlikovanja povodom Dana državnosti, Foto: Instagram/Budućnost Srbije AV

Vučić je na ceremoniji dodele odlikovanja povodom Dana državnosti rekao da je na Sretenje 1804. vožd Karađorđe Petrović podigao ustanak za oslobođenje od Turaka a da su knjaz Miloš Obrenović i Dimitrije Davidović 1835. doneli kako je rekao, liberalan i moderan Ustav koji je bio ispred svog vremena.

"Ovo je veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država. Danas smo ponosni na svoje pretke, ali i spremni da radimo za budućnost naše dece. Sretenje je bukvar i čitanka, vreme preispitivanja i jedinstva srpskog naroda ma gde da živi", rekao je Vučić.

Dodao je da je Sretenje praznik "svih koji vole i žive za svoju Srbiju".

"Sretenje nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko zaboravljenom od matice. Čestitam praznik i našem narodu u Republici Srpskoj jer su naši praznici i vaši i obrnuto. Istom rodu pripadamo i niko nema pravo da nam to oduzme", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je povodom Dana državnosti zameniku ruskog premijera Juriju Borisovu uručio Orden Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sretenjskim ordenom I stepena odlikovani su režiser Emir Kusturica za zasluge u oblasti filma, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za izradu spomenika Stefanu Nemanji, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu za razvoj duhovno-prosvetiteljske delatnosti i Šumarski fakultet u Beogradu.

Sretenjskim ordenom II stepena za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su glumac Aleksandar Berček i pesnik Pero Zubac dok su tim ordenom III stepena odlikovani Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Narodni muzej u Šapcu i Šabačko pozorište.

Orden Karađorđeve zvezde I stepena Vučić je uručio režiseru filma "Dara iz Jasenovca", Predragu Gagi Antonijeviću za zasluge u oblasti filma, a isto priznanje za zasluge u oblasti muzičke delatnosti dodelio je Goranu Bregoviću, Momčilu Bajagiću Bajagi, Borislavu Bori Đorđeviću i operskoj prvakinji Jadranki Jovanović, kao i slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

Za istaknute zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije Ordenom Republike Srbije na ogrlici odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, dok je bivši predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Posthumno su odlikovani nekadašnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kao i 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica infekcije virusom korona.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovano je i devetoro kineskih lekara koji su pomagali srpskim kolegama na početku epidemije, a priznanje je pripalo i Pekinškom institutu za genetska istraživanja zahvaljujući čijoj donaciji je u Beogradu otvorena laboratorija "Vatreno oko" za testiranje na prisustvo korona virusa.

Odlikovana je i umetnica performansa Marina Abramović za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti.

Srebrnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva olikovani su novinari Zoran Maksimović sa Prve televizije, Bratislav Ilić sa Prve i televizije B92, novinarke Pinka Gordana Uzelac i N1 Jelena Zorić, kao i novinarka kineske televizije CCTV Žang Jing koja je ranije intervjuisala Vučića.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article