Predsednik Kosova nije izabran u prvom krugu glasanja

Nijedan od kandidata za izbor predsednika nije dobio neophodnih 80 glasova u nastavku vanredne sednice Skupštine Kosova. Za izbor predsednika je glasao 81 poslanik, 12 glasova je bilo "nevažeći".

Kandidatkinja za to meto Vjosa Osmani dobila je 69 glasova, dok Nasuf Bejta nije dobio ni jedan glas.

BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS: Skupština Kosova
Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS / Skupština Kosova

Posle takvog ishoda glasanja prema Ustavu Kosova i poslovniku o radu Skupštine, sledi drugi krug glasanja.

U drugom krugu za izbor predesednika neophodno je da glasa najmanje 80 poslanika, a izabrani predsednik bi trebalo da osvoji najmanje 80 glasova.

Današnja sednica je nastavak sednice koja je prekinuta u subotu kasno uveče, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje, nakon pauze koja je trajala više od sat vremena.

Današnjoj sednicu su prisustvovali i poslanici romske i goranske zajednice Adem Hodža i Fadil Gaši, koji nisu prisustovali sednici u subotu.

Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mesto predsednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

U dva neuspešna pokušaja prvog kruga glasanja glasalo je prvo 78 poslanika, a zatim 79, od 82 prisutna. Za izbor predsednika Kosova potrebno je 80 glasova.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

Kako je prethodnog dana saopštio predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, u ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja.

Sa druge strane, Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI), organizacije koja nadgleda rad Skupštine Kosova, prema pisanju RTK2, izjavio je da je rok zapravo do 5. maja, te da do tada može da se bira predsednik Skupštine i saziva sama skupština.

Prema njegovim rečima, tek tada predsednik Skupštine Gljauk Konjufca više neće obavljati dužnost vršioca dužnosti predsednika, dok skupština i vlada nemaju ustavno pravo da raspisuju izbore.

Izvor: Agencije, Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article