EPA-EFE/ABIR SULTAN

(Beta) – Predsednik Izraela Isak Hercog apelovao je na političare da ublaže retoriku u vreme kada se međusobno optužuju i daju oštre izjave zbog najavljenih planova nove vlade o izmeni pravosudnog sistema.

Ti planovi su pojačali napetost između vladajuće koalicije i opozicije u izraelskom parlamentu (Knesetu), uključujući upozorenja da bi mogao izbiti građanski rat i pozive da se uhapse kritičari vlade.

Hercog je takođe apelovao na ministra pravde Jariva Levina da ublaži planirane promene i ponudio da bude domaćin diskusija o njima.

Uloga predsednika u političkom životu Izraela je uglavnom ceremonijalna, ali je važna posle izbora jer on daje mandat za obrazovanje vlade kandidatu za koga misli da ima najviše šanse da u tome uspe.

“Obraćam se vama, izabranim zvaničnicima s oba kraja političkog i javnog spektra – pokažite uzdržanost i odgovornost. Mi nemamo drugu zemlju”, objavio je Hercog sinoć na Tviteru.

On je najavio da će da štiti vrednosti navedene u Deklaraciji o nezavisnosti Izraela, koju je nazvao kompasom za tu zemlju.

Predsednik Izraela se obratio poslanicima nakon što je poslanik Cvika Fogel iz ultradesne partije Jevrejska snaga pozvao na hapšenje opozicionih lidera i dva bivša poslanika, optužujući ih za izdaju protiv države i ocenivši da su trenutno najopasniji ljudi.

Njegov partijaski kolega Almog Koen je izjavio da opozicioni lideri žele krvorpoliće na ulicama i najavio da će biti uhapšeni.

Lider opozicije Jair Lapid je odgovorio da se “demokratija raspala za dan”, da je promena režima ekstremna, obećavši borbu na ulicama za ono što je nazvao “ratom za naš dom”.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se u telefonskom razgovoru sa Hercogom distancirao od izjava ultradesnih članova svoje koalicije, ali ih nije osudio.

“U demokratskoj zemlji mi ne hapsimo vođe opozicije. Isto kao što ne nazivamo ministre nacistima i jevrejsku vladu Trećim rajhom, niti ohrabrujemo neposlušnost među stanovništvom”, rekao je Netanjahu.

On je aludirao na transparente nošene na velikom protestu protiv izmena u pravosuđu u subotu u Tel Avivu na kome su članovi njegove vlade upoređeni s nacistima.

Bivši ministar odbrane Beni Ganc, vođa partije Nacionalno jedinstvo, upozorio je da bi reforme pravosuđa mogle izazvati građanski rat i apelovao na javnost da masovno demonstrira, jer je, kako je rekao,”vreme da se zemlja trese”.

Apelu predsednika Izraela prethodile su prijave demonstranata o nasilju i diskriminaciji protiv njih.

Nekoliko protesta održano je u Izraelu protiv Netanjahuove čvrstorukaške vlade otkako je ministar opravde najavio sveobuhvatne reforme prošle nedelje, navode izraelski mediji.

Reformama se pored ostalog planira slabljenje Vrhovnog suda i da poslanici prostom većinom mogu da obaraju sudske odluke, te veći uticaj političara na izbor sudija.

Novi ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir, vođa Jevrejske snage, naredio je u ponedeljak policiji da se suprotstavi demonstrantima ako ometaju saobraćaj ili mašu huškačkim znakovima, te ocenio da bi protv njih trebalo upotrebiti vodene topove.

Netanjahu je posle pobede svoje konzervativne Likud na parlamentarnim izborima 1. novembra šesti put postao premijer.

On sada predvodi najdesnije orijentisanu koaliciju u istoriji Izraela u kojoj su pored Likuda tri ultradesne i dve stranke ultraortodoksnih Jevreja.

Originalni tekst