EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas u Beogradu da u “fokusu delovanja” Srbije i Crne Gore treba da budu teme koje dve strane zbližavaju, a da treba “smislenije” prilaziti temama koje ih udaljavaju.

“Treba da prilazimo temama koje nas udaljavaju na smisleniji način stavljajući se u cipele jedni drugima”, rekao je on novinarima nakon sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da je Srbija najvažniji ekonomski partner i najveći investitor u Crnoj Gori, a da su srpski državljani najbrojniji turisti u toj zemlji, ali da je neophodno unaprediti diplomatske odnose.

Milatović je istakao i da dve zemlje nemaju zajedničke granične prelaze, da platni primet predstavlja “ozbiljnu barijeru”, a nikada nije održana zajednička sednica dve vlade.

“Sve su to razlozi koji nas obavezuju da imamo prijateljske odose uz puno uvažavanje čak i kad na neke teme nemamo isto mišljenje, a ima ih dosta”, rekao je i dodao da je su on i Vučić “u otvorenom razgovoru pokazali želju” da sve ove stvari konačno reše.

Istakao je da Srbiju i Crnu Goru povezuju istorija i tradiicionalna bliskost, kao i evropski put, a da će jačanje diplomatskih odnosa pomoći da se reše i drugi problemi.

Predsednik Crne Gore rekao je i da dve zemlje dele zajednički evropski cilj, da čvrsto veruje da integracija u EU nema alternativu, ali i pozdravio sve ekonomske inicijative sa Zapadnog Balkana.

Čestitao je Srbiji na dodeli specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Milatović je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, a poslednji crnogorski predsednik koji je boravio u poseti Srbiji bio je 2016. godine Filip Vujanović.

Prethodni predsednik Crne Gore Milo Đukanović u više je navrata posećivao Srbiju, ali uvek na funkciji premijera, poslednji put 2013. godine.

Originalni tekst