Predlog rebalansa budžeta dostavljen Skupštini: Javni dug 60 odsto BDP-a

Predlogom rebalansa ovogodišnjeg budžeta Srbije deficit u državnoj kasi je povećan sa tri na 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

U predlogu tog zakona koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini navodi se će ukupni prihodi budžeta biti 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi, tako da će deficit iznositi 381,7 milijardi dinara.

Po obrazloženju Vlade, osnovni cilj rebalansa budžeta je sprovođenje mera trećeg paketa pomoći privredi i građanima.

Vlada nije menjala projekciju da će rast BDP ove godine biti šest odsto, a procena je da će inflacija, usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata, iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procenta poena više nego što je ranije bilo prognozirano.

Javni dug države, kako je predviđeno rebalansom budžeta, ove godine iznosiće 60 odsto BDP-a.

Kako je ranije naveo ministar finansija Siniša Mali, govoreći o rebalansu budžeta, naveo da je on pre svega rađen zbog trećeg paketa mera, ali i većih ulaganja u kapitalne investicije, navodeći da je na nivou opšte države to 7,2 odsto BDP.

Treći paket pomoći države je, kako je rekao, vredan 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije, a zajedno s podrškom iz dva paketa od prethodne godine čini ukupna izdvajanja od 17,2 odsto BDP-a.

Ministar je naveo i da su rebalansom budžeta povećana izdvajanja za poljoprivrednike za 4,9 milijardi dinara, kao i sredstva za ekologiju, te se kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

„U rebalansu budžeta izdvojili smo novac i za novu kovid bolnicu u Novom Sadu, za nabavku vakcina, lekova, za početak rekonstrukcije KC u Novom Sadu i završetak radova na KC u Beogradu, za opremanje Doma zdravlja u Borči, kao i završetak rekonstrukcija opštih bolnica u brojnim gradovima Srbije“, rekao je ministar, a prenela Vlada Srbije.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article