Predlagač izmenio autentično tumačenje pojma funkcioner – lista dopunjena, neki ipak izostavljeni

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević izjavila je, obrazlažući predloge autentičnog tumačenja pojma „javni funkcioner” u Zakonu o sprečavanju korupcije, da se taj pojam odnosi na svako lice koje su građani neposredno izabrali, lice koje postavlja ili imenuje Skupština Srbije ili Vojvodine, Vlada Srbije i organi lokalne samouprave, ali i predsednik države, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Vrhovni kasacioni sud.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Time je predlagač ipak izmenio prvobitni predlog po kojem su lica koja imenuje predsednik, Visoki savet sudstva ili lično ministar, bili izuzeti iz ovog tumačenja.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija za Insajder navodi da na sajtu Skupštine i dalje stoji tekst koji je Odbor utvrdio 28. januara.

„Međutim, tokom usmene rasprave mogli smo čuti da je predlog ipak nešto drugačiji, ali ne vidimo kada je Odbor utvrdio taj novi predlog, zasedao, raspravljao. Slušajući usmenu raspravu, može se zaključiti da su predlagači Aleksandar Martinović i Jelena Žarić Kovačević obuhvatili tom novom definicijom javnih funkcionera i ona lica koje imenuju predsednik, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Vrhovni kasacioni sud. Drago nam je da su to učinili, ali bi bilo bolje da su to učini još 28. januara”, navodi on.

Kako kaže, time nisu rešenja sva pitanja.

„Govoreći na neviđeno, i dalje ostaje da će iz definicije javni funkcioner biti izostavljeni direktori škola, što bi bilo apsurdno. To pokazuje samo da su izmene bile nepromišljene, nisu na vreme sagledali na koga će se odnositi i nisu oko toga konsultovali Agenciju. Prvi put smo danas čuli neko obrazloženje. Predlagač Aleksandar Martinović je danas rekao da je njemu lično problematično što bi pojmom ’javni funkcioner’ bili obuhvaćeni članovi upravljačkih tela iz redova profesora i studenata”, dodaje Nenadić.

Suština problema je, kaže on, u tome što je njegov stav legitiman.

„Rešenje bi bilo da je on predložio izmenu Zakona o sprečavanju korupcije, a ne predlog autentičnog tumačenja. To ne bi unelo pometnju u pravni sistem. Regulisanje predlogom autentičnog tumačenja, a ne izmenama, dovodi do toga da iz obuhvata tog pojma mogu biti isključeni mnogi drugi koji to zapravo jesu, ali i da on važi retroaktivno, a izmene Zakona od dana stupanja na snagu“

Najveći problem je, dodaje on, to što nismo čuli obrazloženje do danas, tako da su poslanici stavljeni pred „svršen čin“.

Predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević juče je prvo Skupštini podnela ispravku u kojoj dodaje samo predsednika Srbije, a kasnije u toku dana drugu ispravku u kojoj je navedeno da se dodaje i „Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca“.

Prethodnih dana nevladine organizacije su ukazivale da će, ukoliko bude usvojen prvobitni predlog, desetoro sudija Ustavnog suda, kao i direktori osnovnih i srednjih škola i direktori zdravstvenih ustanova, prestati da imaju obaveze kao „javni funkcioneri“.

Predlog da ova odluka bude doneta dao je Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article