Pred poslanicima danas po hitnom postupku i Predlog kodeksa ponašanja

Nakon višegodišnjeg odlaganja donošenja kodeksa ponašanja poslanika Skupština Srbije danas je po hitnom postupku u dnevni red uvrstila donošenje ovog akta.

Skupština Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Na početku sednice narodni poslanici iskoristili su pravo da postave pitanja nadležnim institucijama, a lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kritikovao je planirano donošenje Kodeksa ponašanja poslanika i rekao da se to radi smo zbog Evropske unije.

Marković je rekao da nijednom poslaniku ne može da zameri bilo šta što je izgovorio u plenumu, da je možda nekad nešto rečeno u afektu, ali uvek u odbrani od napada.

"Kad ga neko napada, gde će poslanik da odgovori nego u Parlamentu", rekao je Marković i dodao da treba menjati zakon kako bi se sprečili napadi na predstavnike vlasti i članove njihovih porodica.

Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja prošle nedelje je utvrdio Predlog odluke o usvajanju kodeksa ponašanja narodnih poslanika koji je dostavljen Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

U predloženom kodeksu se, pored ostalog, navodi da je poslanik dužan da savesno obavlja poslaničku funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne postiče mržnju i nasilje, ne unosi u salu u kojoj se održava sednica, simbole i obeležja političke stranke i strane države, osim diskretnih obeležja političke stranke.

Među nedozvoljenim postupcima, pored ostalih, su i zloupotreba poslaničke funkcije radi lične ili koristi partije i davanje netačnih informacija koje bi štetile ugledu Skupštine.

Predlog kodeksa ponašanja narodnih poslanika možete pogledati ovde.

Kao mere koje se mogu izreći za nepoštovanje Kodeksa ponašanja predviđene su opomena i javna opomena, kja se objavljuje na internet stranici Skupštine u trajanju od 30 dana.

Grupa država protiv korupcije (GRECO), koje je telo Saveta Evrope, godinama upozorava na ispunjavanje preporuka ovog tela koja se odnosi na usvajanje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iako tu obavezu ima i po Poslovniku Narodne skupštine još od 2010.

U najnovijem Izveštaju Grupe država protiv korupcije GRECO, u kome je ocenjeno je da je Srbija na zadovoljavajući način sproveo svega dve od 13 preporuka koje su sadržane u Izveštaju o evaluaciji za Srbiju u okviru četvrtog kruga, iz juna 2015. godine, dok je deset sprovela samo delimično, navodi se i da preporuka da bude usvojen Kodeks ponašanja poslanika uopšte nije primenjena.

Još 2017. godine formirana je treća po redu radna grupa koja je trebalo da izradi kodeks ponašanja, a volje za tim očigledno ni tada nije bilo.

Insajder je još pre dve godine pisao da se radna grupa, čiji je predsednik bio Aleksandar Martinović, nijednom nije sastajala.

Prethodnu je predvodio Zoran Babić, takođe poslanik SNS, ali je za razliku od Martinovića, u vreme Babićevog predsedavanja tekst kodeksa bio napisan, poslat u Brisel na proveru i sve je bilo spremno za njegovo usvajanje u Skupštini, ali nikada nije stavljen na dnevni red.

Nacrt tog kodeksa, sastavljen 2014. godine, predviđao je oštre kazne za poslanike koji se neprimereno ponašaju. Kako je pisalo u tekstu tog dokumenta, poslanici koji poštuju pravila lepog ponašanja moraće javno da se izvine, a za slučaj da to ne učine, platiće kaznu u visini svoje tri plate, što je u tom trenutku bilo oko 225.000 dinara. Takođe, taj kodeks zabranjivao je i upotrebu mobilnih telefona, snimanje i slikanje drugih poslanika, kao i unošenje partijskih obeležja.

Pitanje usvajanje Kodeksa ponovo je pokrenuto i prošle godine kada je tadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila da je neophodno da se pristupi njegovoj izradi.

Ona je istakla da je neophodno da se donese akt koji će definisati kakvo ponašanje poslanika je primereno, odnosno kakvo nije, i u Skupštini i van nje, ali ipak do usvajanja kodeksa ni tada nije došlo.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article