Pevač Ljuba Perućica i njegova supruga Katarina nedavno su dobili sina kojem su dali ime Aleksej i svakodnevno uživaju u roditeljstvu.

Za Ljubu Perućicu i njegovu suprugu Katarinu, ovaj Vaskrs će zaista biti poseban, s obzirom na to da će biti prvi koji proslavljaju s naslednikom.

Kako je i sam Perućica istakao, od trenutka kada su postali roditelji, više ništa nije isto.

Kako ste obično provodili vaskršnje praznike pre nego što ste postali roditelji?

– Vaskrs, kao i Božić, uvek provodimo u krugu porodice. Pošto Kaćini roditelji žive u Beogradu, prvi deo dana provodimo sa njima, a zatim odlazimo u Požarevac kod mojih roditelja. Naš dogovor je bio, da kada dobijemo dete, praznike počinjemo da obeležavamo u našem domu i onda će se porodice okupljati kod nas.

Koliko je važno očuvati staru srpsku tradiciju vezanu za ovaj sveti praznik?

– Naravno da je važno očuvanje svake tradicije, jer to predstavlja naš narod i veru i mi ćemo se truditi da sve prenesemo na našu decu. Što se nas tiče, vaskršnji praznici počinju već od Velikog petka za koji ukrašavamo nas dom. Taj dan se posti i obavezno se farbaju jaja. Na dan Vaskrsa se pozdravljamo sa „Hristos Vaskrse'“ – „Vaistinu Vaskrse“, darujemo jedni drugima farbana jaja i poklone i obavezno se kucamo jajima. 

Foto: Privatna arhiva

 

Da li misliš da kao javna ličnost koristiš svoj uticaj u promovisanju duhovnih i porodičnih vrednosti?

– Iskreno, svoj uticaj ne koristim dovoljno, ali mislim da ljudi prate šta mi to radimo i mogu uvek da vide da se u našem domu svi bitni datumi obeležavaju na pravi način i da smo uvek u krugu porodice. Ja godinama unazad velike i bitne praznike ne radim i provodim ih isključivo sa porodicom.

Pred praznike vlada veliko interesovanje oko poznatih ličnosti, jer javnost želi da vidi kako provodite praznike. Vi ste i novopečeni roditelji, pa kako se nosite sa velikom količinom medijske pažnje?

– Generalno mi „pritisak“ ne smeta, zato što je vezan za neke ispravne vrednosti za koje smatram da treba da se promovišu i da je bitno da mi kao društvo ne zaboravimo našu tradiciju. Što se tiče balansa, trudim se da maksimalno budem prisutan i u odrastanju mog deteta, kao i u profesionalnom smislu, mada mi ne uspeva još uvek da sve postignem kako bih voleo i želeo, ali se nadam da ću istrajati u svemu.

Foto: Privatna arhiva

 

Kada su vaskršnji običaji u pitanju, da li ste možda usvojili neke iz drugih kultura ili zemalja, a da su vam se svideli?

– Pa ne praktikujemo, ali poštujemo tuđu tradiciju i kulturu. Svako treba da čuva svoje. Mogu da se pohvalim da imam prijatelje različitih veroispovesti i jedni drugima uvek čestitamo praznike, što mi je jako drago.

Da li ste nekada za vreme praznika bili van naše zemlje i imali priliku da doživite Vaskrs u drugim delovima sveta?

– Nismo imali priliku da za Vaskrs budemo u drugoj zemlji, ali bismo voleli da vidimo, međutim, mislim da se to nikada neće dogoditi, jer uvek osećamo potrebu da za tako veliki praznik budemo sa našim najmilijima.

Foto: Privatna arhiva

 

Kako biste opisali duh zajedništva i solidarnosti koji osećate tokom proslave Vaskrsa u vašem okruženju?

– Mislim da su to najtopliji momenti porodice i uopšte jednog društva, u tim danima svi zaborave na probleme i uživaju u ljubavi svojih najbližih. Mislim da će kod nas vaskršnji praznici svake godine biti sve lepši, jer je prošla godina za nas bila najlepša godina, jer smo dobili dete, pa će samim tim dom biti ispunjeniji radošću i smehom.

Koja bi bila vaša poruka svim ljudima?

– Poruka bi bila, PRAŠTAJTE, poštujte i volite jedni druge!

sledeća vest

Originalni tekst