EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Novac ne kupuje sreću, ali pomaže da sebi priuštimo različite vrste zadovoljstava, a jedno od njih je i posedovanje najboljih i najluksuznijih automobila, prenosi N1.

Navedeni modeli su ipak rezervisani samo za one sa najdubljim džepom. Njih kupuju milijarderi ili milioneri koji baš drže do automobila i ne libe se da izdvoje pozamašnu sumu za ovo zadovoljstvo.

Koenigsegg CCXR Trevita

Cena: 4,3 miliona evra

S ograničenom proizvodnjom od samo tri primeraka, Koenigsegg CCXR Trevita jedan je od najekskluzivnijih automobila koje je stvorila švedska kompanija.

Ima snažan 4,8-litreni V8 motor s kompresorom koji razvija 1018 KS, a do stotke može ubrzati za 2,8 sekundi i nastaviti da ubrzava sve do najveće brzine od 395 km/h.

Pagani Huayra Imola

Cena: 4,9 miliona evra

Pagani Huayra Imola posebno je izdanje od kojeg je proizvedeno samo pet primeraka nakon lansiranja 2019.

Ima 6,0-litreni V12 biturbo motor kojeg je razvio Mercedes-AMG od 838 KS i 1100 Nm obrtnog momenta, te ukupnu težinu od 1246 kilograma. Od nule do 100 km/h ubrzava za manje od 3 sekunde, a najveća brzina mu je preko 330 km/h.

Rolls-Royce Sweptail

Cena: 11,6 miliona evra

Rolls-Royce Sweptail još jedan je primer dokle ide ekskluzivnost britanske kompanije. Predstavljen 2017, to je elegantni kupe koji je napravljen po narudžbini, a u ponudi je samo jedan primerak.

Ne ističe se po svojim performansama, zahvaljujući 6,75-litrenom V12 s oko 460 KS snage, ali se ističe po ekskluzivnosti i veštini izrade kojom odiše njegov dizajn.

Bugatti La Voiture Noire

Cena: 17 miliona evra

Drugi najskuplji automobil svih vremena je Bugatti La Voiture Noire, moderna reinterpretacija klasičnog Type 57 SC Atlantica.

Stvoren kako bi proslavio 110-godišnju istoriju Bugattija, ovaj jedinstveni automobil na svetu opremljen je dobro poznatim 8,0-litrenim W16 motorom i četiri turbine s 1500 KS i 1600 Nm obrtnog momenta.

Rolls-Royce Boat Tail

Cena: 23 miliona evra

Na kraju, ovu listu završavamo s najskupljim automobilom svih vremena, Rolls-Royceom Boat Tailom, luksuznim unikatnim kabrioletom izrađenim po narudžbini. Za njegovu izradu bilo je potrebno četiri godine rada, a inspirisan je jedrenjem. Opremljen je V12 motorom od 6,75 litara sa 600 KS.

Originalni tekst