Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan izjavio je, nakon traženja naloga za hapšenje najviših izraelskih zvaničnika, da pravda mora biti zadovoljena.

„Ne možete imati jedan pristup za zemlje u kojima postoji podrška, bilo da je to podrška NATO-a, evropska podrška i drugih moćnih zemalja i drugačiji pristup gde imate jasnu jurisdikciju“, dodao je on.

Takođe je pozdravio odluku nove britanske vlade da odustane od protivljenja nalozima za hapšenje.

„Postoji razlika u tonu i mislim na suštinu u odnosu na međunarodno pravo nove vlade. I mislim da je to dobrodošlo“, rekao je.

On je pored naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, zatražio i naloge za tri lidera Hamasa Jahju Sinvara, Mohameda Dejfa i Ismaila Hanijea, od kojih su dvojica u međuvremenu ubijena.

Kan je u maju rekao da postoje razumni razlozi da se veruje da svi za koje je tražio naloge za hapšenje snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti od 7. oktobra pa nadalje, prenosi N1.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je „nečuveno“ zahtevati izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera.

Međutim, Kan navodi za BBC da je za razliku od onih koji ga kritikuju video dokaze na kojima su zasnovani zahtevi za nalog.

Sudije MKS-a još nisu odobrile te zahteve.

Izrael i Hamas odbacuju optužbe.

Post Views: 28

Originalni tekst