Praunuk Josifa Staljina Selim Bensad apelovao je na ruskog predsednika Vladimira Putina sa zahtevom da se posthumno rehabilituje sovjetski lider, prenosi topwar.ru.

Staljinov praunuk je u svom obraćanju naglasio da je glavnu ulogu u posthumnom progonu njegovog pradede odigrao Nikita Hruščov, koji je takođe prebacio Krim u Ukrajinu i rehabilitovao osuđene militante OUN-UPA (terorističke organizacije zabranjene na teritoriji Ruske Federacije).

Bensaad je podsetio da je posle Staljinove smrti pokrenuta informativna kampanja velikih razmera sa ciljem da se demonizuje njegova ličnost i stvori slika „krvavog diktatora“.

Takođe, praunuk sovjetskog vođe planira da inicira ekshumaciju tela svog pradede kako bi potvrdio verziju nasilne prirode njegove smrti.

Pored toga, on bi želeo da naknadno ponovo zakopa Staljinovo telo u skladu sa njegovom poslednjom voljom na Novodevičkom groblju pored supruge Nadežde Alilujeve.

Prema Bensadu, njegov pradeda se borio protiv unutrašnjih neprijatelja SSSR-a, sa čijim se ideološkim sledbenicima Rusija trenutno bori.

Originalni tekst