Danas novine foto Aleksandar Roknic Danas

U danu u kojem je vlasnik Informera pravio ispraćaj, površno informisan građanin bi lako mogao da dođe stop zaključka da je dekriminalizacija uvrede najveći topic domaćeg novinarstva.

Spremajući se na samonametnuto šestomesečno izgnanstvo, Dragan Vučićević stigao je da prebaci i kolegama iz “tajkunskih” medija na manjku solidarnosti poručivši da će “mečka zaigrati i pred vašim vratima”.

Ono što kolega očigledno primetio – mečka već godinama igra pred našim vratima. Šta pred vratima – ušla, odomaćila se…

Za razliku od urednika i vlasnika prorežimskih medija kojima su tužbe i pravni space uvrede najveći topic, novinari “tajkunskih” medija brinu mnogo profanije brige.

Spisak pretnji koji novinari ovih i drugih profesionalnih medija dobijaju ne može ni da se pobroji. Većina stiže u digitalnoj formi, preko komentara na društvenim mrežama, ali ponekad se neko potrudi pa napiše mejl. Spominju se meci, noževi, konopci, prebijanja, silovanja i sve između.

Poslednja u nizu koja je prošla kroz ovaj morbidni proces inicijacije je novinarka Danasa Nina Čolić. Zbog snimka objavljenog na mreži TikTok u kojem je sublimirala slučaj hapšenja automobila Uroša Panića, izložena je baražu pretnji i uvreda.

“Tebi je bolje da čuvaš tu glavu što je nosiš na ramenima, nego da nabijaš preglede na društvenim mrežama”,“Igraš se sa životom”,“Nećeš ti dugo”, “Da si manje pričala”, “Metak”, “Nećeš ti dugo pričat”, “Briši dok vas ne pojede mrak”, „Očekuj snajper“, reprezentativni je uzorak komentara na snimak.

Po već uigranoj proceduri obavešteno je tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje se prihvatilo posla utvrđivanja identiteta autora pretnji. Ipak, nezavisno od epiloga istrage jasno je da se uslovi u kojima rade profesionalni novinari neće u dogledno vreme bitnije popraviti.

Ima ova država tužilaštvo i policiju. Ima radne grupe, vruće linije i kontakt tačke. Ima zakone, strategije i druge papire. Međutim, u pitanju je institucionalni i normativni smokvin record dizajniran da prikrije vulgarnu istinu – neprijateljsko okruženje prema medijima koje ne kontrolišu inspirišu upravo najviši predstavnici vlasti.

Konstantnim omlovažavanjem, vređanjem i etiketiranjem profesionalnih novinara oni daju pratično uputstvo za upotrebu. Svako mahanje naslovnicom Danasa iznova otvara sezonu lova na njegove novinare.

I šta je onda čudno u tome što se ljudi osećaju ohrabreni da šalju pretnje? Čudno je jedno što se još uvek niko nije odlučio na sledeći korak. Jednom kada se to bude desilo, to će predstavnicima vlasti ići na dušu. Mada ćemo mi imati malu korist od toga.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst