Ukazujući na važnost izbornih kontrolora, pojedine javne ličnosti učestvovale su na referendumu kao kontrolori, a neki od njih poput reditelja Srđana Dragojevića prijavili su se i za izbore 3. aprila, zajedno sa ostalim članovima svoje porodice.

Reditelj Srđan Dragojević jedna je od prvih javnih ličnosti koja se prijavila za kontrolora na nedavno održanom referendumu.

Dragojević je nedavno najavio da će biti kontrolor i na izborima 3. aprila, zajedno sa ostalim članovima svoje porodice.

„Supruga, tast, dve ćerke i ja, svi se prijavljujemo za kontrolore na izborima. Nije loše. Od nas, petoro. Nadam se da se i Vi prijavljujete. Pogotovo mladi, jer dosta je ovo važnije od tih 100 eura“, napisao je Dragojević na Tviteru, aludirajući na pomoć koju država daje maldima od 16 do 29 godina baš uoči izbora.

Zainteresovanost da bude kontrolor na nastupajućim izborima iskazala je i rediteljka Milica Kralj.

„Hoću da pohvalim sve javne ličnosti i političare koji su se makli iz svoje udobnosti i bili danas kontrolori. Hvala im i za inspiraciju. Jer sad želim i ja da se obučim za kontrolora. Ganjaćemo se po biračkim mestima“, napisala je Kralj takođe na Tviteru.

Kontrolor na referendumu bio je i potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić, a više puta je govorio o važnosti kontrole izbornog procesa.

Pokret slobodnih građana nedavno je pozvao sve zainteresovane građane da se prijave na obuku za kontrolore. Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ovim povodom napisao je sledeće:

„Da ne bismo vodili ovakve rasprave i posle 3. aprila prijavite se da budete kontrolori i čuvari izborne volje građana! Prijavite se kod koga vi želite i ko vam je najbliži, ja mogu da vas uputim na [email protected] Hajde da budemo konstruktivni!“.

Nakon referenduma, predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović na konferenciji za novinare ispred zgrade Narodne skupštine rekao je da su na glasačkim mestima gde je bilo „naznake kontrole“ glasanja postojale nepravilnosti, ali da ne može da govori o konkretnim primerima jer taj pokret nije imao pravo da ima svoje kontrolore na glasačkim mestima, što po Zakonu o referendumu imaju pravo samo stranke i pokreti koji imaju svoje predstavnike u Republičkoj izbornoj komisiji.

– Gde je bilo kontrole ukazuje da su rezultati namešteni – rekao je Lazović i dodao da se isto može očekivati i na izborima koji su najavljeni za april, zbog čega Ne davimo Beograd već obučio 1.000 kontrolora, a na izborima će ih imati najmanje 2.500 i pokriće svako mesto za kontrolu izbora u glavnom gradu „da bi odbranili svaki glas“.

Zatim su i Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde (SSP) i Narodna stranka (NS) sastavili zajedničku listu kontrolora biračkih mesta Pomoravskog okruga za republičke izbore u aprilu.

Predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević kazao je na Izbornoj skupštini gradskog odbora u Jagodini da te stranke smatraju da su kontrolori na izborima najpotreniji, jer moraju da se sačuvaju glasovi građana Srbije od krađe.

Predsednik DS Zoran Lutovac kazao je da su se DS, SSP i NS ujedinili da bi pokazali građanima da postoji alternativa.

– Mi nismo kolona, mi smo savez – okupili smo se oko ključnog cilja, a to je da oslobodimo i menjamo Srbiju – istakao je on.

Izvor: Nova

Šta je posao kontrolora na izborima i kako da se prijavite?

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)