Poznata satnica izvođača za proslavu dočeka u Novom Sadu: Raspoređeni na tri bine u Novu godinu nas uvode Kosheen, Repetitor i Mimi Mercedez 1Foto: EPK/M.Pudić

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture zatvara titularnu 2022. godinu uz Doček, umetnički i produkcijski program koji će osvetliti barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

Publika će 31. decembra na nekoliko bina uživati u muzičkom programu: na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije u 21 čas program otvara Perpetuum Jazzile, a nakon njih koncert će održati Kosheen od 23 časa i DJ Biesmans koji će nastupiti pola sata posle ponoći.

Takođe, na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića od 22 časa publika će slušati Stereo MC’s, a od 23.30 Mimi Mercedez.

Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Monohrom sa početkom u 22 časa, Repetitor u 23 časa, dok će Obojeni program svoj koncert početi pola sata posle ponoći.

Tesla svetlosna galerija i ove godine oživljava Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.

Ulaz na programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu biti obezbeđeni punktovi sa pićem i hranom.

Takođe, biće obezbeđeni i mobilni toaleti. Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Milutin i Mileva kao početak i kraj godine titule Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz događaj „Zeniteum”.

Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom „Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom „Mileva: Mi smo stena”.

Dok je kroz „Vreme i vaseljenu” zdanje Studija M dobilo novi izgled, sada je to učinjeno i sa 1200 kvadrata obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde je postavljena „Mileva: Mi smo stena”.

Ulaz na obe izložbe 31. decembra je besplatan, ali su neophodne prijave. Više informacija o načinu prijave i terminima možete pronaći na sajtu docekns.rs. Obe izložbe biće otvorene 1. 2. i 3. januara od 12 do 20 časova.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst