Samo nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu francuska železnička kompanija SNCF javila je da je mreža njenih brzih vozova pogođena nizom požara, što su okarakterisali kao „zlonamerno delovanje“ sa ciljem paralize sistema.

Pogođeno je nekoliko linija brzih vozova TGV zapadno, severno i istočno od Pariza i redovi se prave na stanici Monparnas koja opslužuje destinacije zapadno od glavnog grada, prenosi BBC.

Kako su agenciji Frans pres javili izvori upućeni u materiju, havarije na železničkoj mreži posledica su „koordinisane sabotaže“. Pravi uzroci i dalje nisu poznati.

Nekoliko vozova je otkazano i železnička kompanija je upozorila da bi situacija mogla da traje najmanje ceo vikend dok se vrše popravke.

Francuska Ministarka sporta Ameli Udea-Kastera opisala je napade kao „užasne“, i dodala da se procenjuje njihov uticaj na javnost i sportiste na Olimpijadi.

Danas se očekuje više od 300.000 gledalaca u centru Pariza na ceremoniji otvaranja tokom koje će hiljade sportista ploviti Senom.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za ciljanje mreže brzih vozova sigurno će biti zabrinutosti da se radi o naizgled koordinisanim činovima vandalizma.

Neke službe brzih vozova preusmerene su na druge linije što je onda lančano pogodilo druge službe.

Post Views: 20

Originalni tekst