Uprkos bojazni i apelima, koje američki predsednik Džozef Bajden redovno upućuje Izraelu, premijer te zemlje, Benjamin Netanjahu, odlučan je u nameri da nastavi sa kopnenom invazijom na Rafu – južni grad Pojasa Gaze.

Rafa je za svetske diplomate posebno osetljiva tačka, pre svega zbog toga što je to grad u koji su izbegle hiljade ratom proteranih Palestinaca. Zbog toga je i kopnena invazija koju izraelski premijer neko vreme najavljuje česta tema američkog predsednika.

„Netanjahu ima pravo da brani Izrael i da nastavi da goni Hamas, ali… mora, mora, mora – da obrati više pažnje na nevine žrtve. Time što čini, više povređuje Izrael nego što mu pomaže i to je u suprotnosti sa onim za šta se ta zemlja zalaže. Mislim da je ovo velika greška“, rekao je Bajden u jednom od svojih govora posvećenim ratu na Bliskom istoku.

Nakon više neslaganja koja su imala ova dva lidera, u ponedeljak je organizovan i njihov sastanak. Po završetku tog razgovora, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, rekao je da SAD veruju da bi napad na Rafu bila „greška“ i da postoje drugi načini na koje bi Izrael mogao da postigne svoje vojne ciljeve.

Međutim, Netanjahu je u utorak ponovio svoju nameru i rekao da je „američkom predsedniku vrlo jasno stavio do znanja da je Izrael odlučan u tome da eliminiše Hamasove bataljone u Rafi, i da za to ne postoji drugi način, osim kopnene invazije“.

Dodao je da će sačekati da čuje predloge SAD za zaštitu civila u Rafi – pre svega „iz poštovanja prema američkom predsedniku“, ali da će nakon toga, svakako narediti da kopnena operacija počne.

„Ne vidimo nikakvu alternativu kopnenoj ofanzivi, jer je ona jedini način da uništi Hamas. Mi sa Amerikancima pregovaramo o potrebi da se uđe u Rafu, a ne o potrebi da se eliminiše Hamas“, prenosi Gardijan.

Izraelski zvaničnici tvrde da je Rafa, grad koji se nalazi na granici sa Egiptom, poslednje veliko uporište Hamasa u Gazi. Procenjuje se da je oko 1,5 milion Palestinaca – više od polovine stanovništva Gaze – našao utočište u tom gradu, nakon što su pobegli iz svojih domova pod pritiskom rata.

Portparolka Bele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je da je Bajden od Netanjahua tražio da u Vašington pošalje tim vojnih, obaveštajnih i humanitarnih zvaničnika, kako bi sproveli sveobuhvatne pregovore o eventualnoj operaciji u Rafi.

„Bela kuća je pozvala Izrael da omogući da humanitarna pomoć lakše dospe u Gazu, međutim, nema još detaljnih informacija da li će se ti pregovori održati“, dodala je Žan Pjer.

Post Views: 35

Originalni tekst