Poslanici Skupštine Srbije danas su nastavili raspravu o 60 zakonskih predloga, među kojima je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Međutim, kao što je to često slučaj, razgovor je u više navrata skliznuo u međusobne prepirke poslanika različitih političkih opcija.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izrekla je opomenu lideru Ekološkog ustanka, poslaniku Aleksandru Jovanoviću Čuti jer je, kako je navela, dobacivao premijeru Milošu Vučeviću da će mu „izvući uši“, navodeći i da se trudi da bude tolerantna preko svake mere.

„Bez obzira na nečije psihičke probleme, poštujemo svakog poslanika“, rekla je Brnabić, kad je mestu odakle se obraćala prišao Jovanović, ali je navela da ga neće isključiti iako ga uzalud „kumi“ da se udalji.

Vučević je prethodno pozvao sve poslanike da izađu „iz stranačkih uniformi“ i podrže Deklaraciju sa svesrpskog sabora.

Replicirao je tako poslaniku Zeleno levog fronta Radomiru Lazoviću koji je tu deklaraciju nazvao nacionalističkim pamfletom i rekao da služi vladama u Srbiji i Republici Srpskoj da „iscede“ građane radi svoje koristi.

Lazović je uzvratio Vučeviću da bi morao da zna da je nacionalni interes i da građani dobiju kanalizaciju i pijaću vodu.

Predsednik Nove Demokratske stanke Srbije Miloš Jovanović rekao je da neće podržati Deklaraciju sa svesrprskog sabora, iako je „skoro pa dobra“ jer otvara neka pitanja koja ta stranka sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije pominje dugo.

„U neskladu su vaše reči i dela. Takođe, govorite o Evropskoj uniji a traže nam da priznamo Kosovo kao nezavisno“, rekao je Jovanović, navodeći da je bilo neophodno da se održi posebna sednica o toj deklaraciji.

On je rekao da se Srebrenice u njoj pominje „kukavički“, umesto da se napiše da se tamo „nije desio genocid i da ne pristajemo na takvu lažnu kvalifikaciju“.

„Rezultat vaše vlasti je da je sve manje države Srbije na Kosovu i Metohije i sve je manje tu Srba. Nema spasa Srbije sa vama. Svim snagama ćemo raditi na smeni ove vlasti“, naglasio je Jovanović, navodeći i da se francusko-nemačkim sporazumom implicitno priznaje secesija Kosova i Metohije.

On je naveo da ova vlast svaki dan deli narod, ponaša se po principu – ko nije sa nama protiv nas je, što je, naveo je, i „način ponašanja mafije“.

Poslanik Ahmedin Škrijelj, iz Stranke demokratske akcije Sandžaka, rekao je da je za Bošnjake uvreda kada se kaže da u Srebrenice nije bilo genocid i istakao da je to uvrđeno presudom međunarodnog suda u Hagu.

„Postoje crvene linije“, rekao je Škrijelj povodom govora predsednika Nove Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića koji je rekao da je u „Deklaraciji sa Svesrpskog sabora“ moralo da piše da u Srebrenici nije bilo genocida.

U svetlu rasprave o iskopavanju litijuma, Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da nikome nije pretio da će biti uhapšen ukoliko protestuje, već da je u „vreme Borisa Tadića, čuo da blokada puteva i pruga nije dozvoljena“. On je naveo da bi neko možda voleo da dođe do sukoba ali policija neće nasesti na to.

Ćuta je, obraćajući se Ivici Dačiću, rekao da ako bi u ovoj zemlji bilo pravde, „Ivica bi bio u marici“.

„Pričate o tome da će se ispuniti svi ekološki standardi, da će taj rudnik biti ekološki. Znate kada će biti ekološki? Kada vratite sve reke iz cevi“, rekao je on.

Post Views: 70

Originalni tekst