Postrojenje Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo pušteno u rad

U Rafineriji nafte Pančevo danas je pušteno u rad postrojenje "Duboka prerada" u koje je investirano više od 300 miliona evra.

Puštanje u rad postrojenja Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo Foto: Presedništvo Srbije
Puštanje u rad postrojenja Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo Foto: Presedništvo Srbije

Izgradanja postrojenja je počela 2017. i to je ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije, čiji je vlasnik Naftna industrija Srbije (NIS).

"Duboka prerada" će omogućiti proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, kao i novi proizovd – koks koji je do sada nabavljan iz uvoza.

Takođe, kako je najavljeno, u Rafineriji se više neće proizvoditi mazut sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

Kapacitet novog postrojenja Rafinerije biće oko 200.000 tona derivata na dan i u njemu će raditi više od 60 domaćih stručnjaka.

Svečanosti povodom početka rada "Duboke prerade" prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Vučić je rekao da je uspešna modernizacija NIS-a koji je u vlasništvu ruskog Gasprom njefta i Republike Srbije, "potvrda ne samo bratskih odnosa Srbije i Rusije", već i zajedničke efikasnosti, dobrog rada i dobrih rezultata.

"Novim postrojenem u Rafineriji popravićemo poziciju NIS-a na tržištu, jer će imati jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu. Značajan je i doprinos zaštiti životne sredine jer će biti emitovano 98 odsto manje sumpor diokisd i sumpornih jedinjenja", naveo je Vučić.

On je rekao da je danas sa generalnim direktorom Gasprom njefta Aleksandrom Djukovim razgovarano o privatizaciji pančevačke Petohemije.

"Širom su otvorena vrata dogovoru sa Gasprom njeftom. Pokazali su otvorenost i spremnost da donose odluke koje nisu lake", rekao je Vučić.

Ocenio je da bi povoljno rešenje za Petrohemiju koja zapošljava 1.320 radnika, imalo veliki značaj za celu hemijsku industriju Srbije.

Djukov je rekao da će novo postrojenje Rafinerije Pančevo obezbediti 40 odsto veću proizvodnju dizela "evro5" i koks za potrebe domaće privrede i za izvoz.

"Ovim se ne završava modernizacija NIS-a. Nastavićemo ulaganja u istraživanja, proizvodnju i razvoj mreže benzinskih stanica, kao i zaštitu životne sredine", rekao je on.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev je rekao da ta kompanija obezbedjuje energetsku sigurnost i stabilnost u regionu, a pouzdan je partner zajednici i gradjanima.

Podsetio je da je od 2009. godine, kada je Gasporom njeft postao većinski vlasnik NIS-a, u tu kompaniju investirano više od tri milijarde evra.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article