Na pomenutoj izložbi biće predstavljeni radovi 114 diplomaca iz oblasti primenjenog slikarstva, scenografije, grafike, primenjenog vajarstva, animacije, ilustracije, fotografije, konzervacije i restauracije, scenskog kostima, savremenog odevanja, industrijskog dizajna, unutrašnje arhitekture i dizajna nameštaja, keramike, tekstila, pisma, grafike i knjige i grafičkog dizajna.

Ova izložba donosi generacijski pregled i uvid u teme, interesovanja i domete studenata završne godine FPU, uz želju da se prepoznaju i razumeju rezultati mladih umetnika koji tek stupaju na scenu.

Povodom izložbe DIPLOMA 2024, docent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, istoričar umetnosti dr Milan Prosen je u uvodnom tekstu istakao:

„Potpomognuti iskustvom prošlih generacija koje se kao svojevrsna tradicija škole prenosi kroz nastavu i mentorski rad posvećenih profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, naraštaji mladih umetnika stasavaju sagledavajući savremene složene problemske zadatke kakve nameće aktuelni trenutak. Njihova nepatvorena kreativnost dobija svoje usmerenje kroz proverene svetonazore, te se studenti upućuju na sisteme kojima plasiraju svoju originalnost, hrabro se suočavajući sa zahtevima današnjice, tražeći inspiraciju i rešenja u dubinama istorije umetnosti i širokim poljima savremenog kreativnog izražavanja.”

Komesar izložbe je dr um. Tijana Kojić, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, arhitekte izložbe su docenti Mirjana Milakić i Mladen Vračević, a saradnice u organizaciji su Sofija Rakidžić i Nađa Milivojević, istraživači saradnici.

Izložba je realizovana uz podršku Fondacije Saša Marčeta.

Posetioci će biti u prilici da posete izložbu DIPLOMA 2024 svakog dana od 5. do 18. jula, od 12 do 20 časova, u Bioskopu Balkan, na adresi Braće Jugovića 16 u Beogradu.

Post Views: 19

Originalni tekst