Postoje dva vremenska orijentira koja nam često znače kod novih početaka i započinjanja promena. Kako su Dai i Li (2019) to objasnili, jedan vremenski orijentir može da bude nakon neke pauze (bilo da je reč o prazniku ili vikendu) i onoga što nam daje priliku da obnovimo energiju i podignemo motivaciju kroz opuštanje (dan posle praznika/dan posle vikenda). Otuda 1. januar (dan posle praznika) i ponedeljak (dan posle vikenda).

S druge strane, postoje i oni vremenski orijentiri povezani s promenama u našem okruženju: preseljenje, premeštaj, promena posla, raskid veze… i to je povezano s uspostavljanjem novih, pozitivnih navika razbijanjem starih.

Kako to funkcioniše? Taj vremenski orijentir ili poseban kalendarski datum pruža nam mogućnost da greške ili navike iz prošlosti koje želimo da promenimo ostavimo sa „svojim bivšim ja“. Prošlost umire, počinje novi život. Stvara se distanca sa nepoželjnom verzijom sebe, kako navodi Peetz i ostali (2014).

Ovo psihološko odvajanje od sebe pruža osećaj da počinjemo iz početka. Uvećava se i motivacija i samopouzdanje. Sve to inspiriše velike promene u razmišljanju. Ljudi su skloni da se ponašaju u skladu s tim kako poimaju sebe.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 18. JANUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 21

Originalni tekst