Ministri spoljnih poslova država članica EU postigli su politički dogovor o sankcijama protiv izraelskih doseljenika koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali, kao i o sankcijama protiv pripadnika islamističkog palestinskog pokreta Hamas.

Ministri su se takođe složili oko sankcija za osobe i organizacije koja su odgovorne za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, prenosi N1.

„Postignut je čvrst kompromis i nadam se da ćemo nastaviti da radimo dok se definitivno ne usvoje sankcije protiv nasilnih doseljenika, ali imamo politički dogovor“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije.

To je prvi put da su članice EU postigle konsenzus o sankcionisanju nasilnih izraelskih doseljenika koji maltretiraju Palestince na Zapadnoj obali.

Sankcije uključuju zabranu ulaska i zamrzavanje imovine u EU. Dogovorene su dodatne sankcije protiv Hamasa, rekao je Borel ne iznoseći pojedinosti. On je naveo da su dogovorene i sankcije za odgovorne za smrt Navaljnog.

„Dogovorili smo sankcije za one koji su odgovorni za ubistvo Alekseja Navaljnog, za 30 pojedinaca i pravnih lica“, rekao je Borel.

Na sastanku je bilo reči o korišćenju profita od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini.

„Mislim da postoji snažna podrška da se ti prihodi koriste za podršku Ukrajini, iako ima zemalja koje žele da razjasne još neke pojedinosti“, rekao je Borel, dodajući kako je sada potreban konkretan predlog o kojem bi se razgovaralo.

Post Views: 13

Originalni tekst